«Ναι σε όλα» από την κυβέρνηση στα μέτρα των δανειστών

«Ναι σε όλα» από την κυβέρνηση στα μέτρα των δανειστών

(Φωτ.: Τα «παιχνιδάκια» με τις «αποκαλύψεις» του WikiLeaks, που είναι μόνο για μεγάλα και έμπειρα παιδιά, έχουν γυρίσει μπούμερανγκ ισχυροποιώντας, όσο ποτέ ίσως, τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.)

«Νόμπελ» ανικανότητας διεκδικεί πλέον η κυβέρνηση, με πολλές μάλιστα αξιώσεις, καθώς έχει με μοναδική επιτυχία καταφέρει επί ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων να φέρνει σε κάθε φάση την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την «τελευταία έξοδο».

Οι νέοι πειραματισμοί, οι άστοχοι χειρισμοί, η έλλειψη έστω κι ενός υποτυπώδους σχεδίου, η άγνοια των πραγματικών δεδομένων και αντοχών της ελληνικής οικονομίας έχουν φέρει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο και, το χειρότερο, οι αποφάσεις εξαρτώνται αποκλειστικά πια από το «μισητό εχθρό», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα «παιχνιδάκια» με τις «αποκαλύψεις» του WikiLeaks, που είναι μόνο για μεγάλα και έμπειρα παιδιά, έχουν γυρίσει μπούμερανγκ ισχυροποιώντας, όσο ποτέ ίσως, τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Το πιστοποίησε πρόσφατα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, δίνοντας φυσικά «σήμα» σε όλη την Ευρωζώνη, το πιστοποιούν οι χθεσινές αναφορές του Ευρωπαίου Επιτρόπου Pierre Moscovici, αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, αλλά και του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, που φανερώνουν ωστόσο και την αγωνία τους για το μέλλον της διαπραγμάτευση.

Μια διαπραγμάτευση που η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα κλείσει μεθαύριο, Κυριακή, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο των «μεγάλων ανατροπών» να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 23 τρέχοντος, ώστε το Πάσχα, όπως έχει ήδη πρώτο αποκαλύψει το Liberal, να ψηφιστούν οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με ένα νόμο κι ένα πόνο.

Διπλή η αποτυχία

Ίσως βέβαια ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες λογαριάζουν και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο, το ΔΝΤ. Και για πολλοστή φορά τα πραγματικά δεδομένα να ανατρέψουν τις «φαντασιώσεις» τους.

Ήδη η επιδιωκόμενη «διπλή συμφωνία», μια με την ευρωπαϊκή τρόικα και μια με το ΔΝΤ, αποκαλύπτει αποτυχία διπλή.
Αφενός όλα πλέον εξαρτώνται από τις «διαθέσεις» του Ταμείου, αφετέρου η κυβέρνηση τα έχει ήδη δώσει όλα και επομένως έχει αυτοεγκλωβιστεί σε ένα πολύ βαρύ «πακέτο» μέτρων με σημαντικό πολιτικό κόστος και ως εκ τούτου οποιαδήποτε νέα παραχώρηση θα φέρει ακόμη πιο κοντά την… αρχή του τέλους.

Συν τοις άλλοις, το ΔΝΤ έχει πλέον την «μπάλα» στο γήπεδό του, αφού οι όποιες συζητήσεις γίνουν σε ανώτατο επίπεδο για το ελληνικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, 15 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον, στη σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η δεύτερη φορά... υποκλοπές

Κι αν οι εταίροι δεν ευαισθητοποιήθηκαν με το προσφυγικό, κλείνοντας τα σύνορα για την Ελλάδα, είναι δεδομένο ότι στο στρογγυλό τραπέζι του ΔΝΤ θα δείξουν όλη την ευαισθησία τους για τις υποκλοπές και θα στηρίξουν τα «θύματα» - οικοδεσπότες τους.

Άλλωστε το «χρωστούν» στην κυβέρνηση, καθώς ουδείς εκ των εταίρων έχει ξεχάσει τις υποκλοπές του Γιάν(ν)η περίπου ένα χρόνο πριν, στις κρίσιμες και τότε συνεδριάσεις των Eurogroup, όπου η συγκυβέρνηση έπαιζε την τύχη της χώρας στα ζάρια.

Πολύ δύσκολα λοιπόν θα δώσουν την πολιτική λύση που επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι εάν το ΔΝΤ αξιώνει, όπως καλά πληροφορημένες πηγές του Liberal αναφέρουν, σκληρότερα και περισσότερα μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, τότε το οικονομικό επιτελείο αναγκαστικά θα πρέπει να τα βρει. Από πού; Ουδείς πλέον μπορεί να φανταστεί, αφού το μόνο που η κυβέρνηση αφήνει αφορολόγητο είναι ο… αέρας.

Το πακέτο «διπλής συμφωνίας» της Κυριακής

Το νέο «πακέτο» σκληρών μέτρων, στο οποίο θα μπουν το Σαββατοκύριακο και οι τελευταίες «πινελιές», όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, περιλαμβάνει:

1. Μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 9.090 ευρώ (από 9.500 ευρώ) και έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ) για εισοδήματα έως και 20.000 ευρώ.

Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.

2. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με τους εξής συντελεστές:

- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.

- 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ).

- 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ)

- 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Η κλίμακα θα ισχύσει και για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν θα έχουν όμως το αφορολόγητο των 2.000 ευρώ, αλλά και των αγροτών.

Για τους αγρότες πάντως θα ισχύει το νέο αφορολόγητο όριο, αν και θα αυξηθεί το φορολογητέο τους εισόδημα αφού δεν θα ισχύει η απαλλαγή των επιδοτήσεων από τον φόρο εισοδήματος.

3. Νέο τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος, αλλά κλιμακωτά όπως ακριβώς ισχύει και για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως αφορολόγητο όριο.

Οι νέοι συντελεστές θα είναι αυξημένοι, καθώς διαμορφώνονται ως εξής:

- 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ

- 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ

- 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ

- 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ

- 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ

- 10% από 220.001 ευρώ και πάνω

4. Αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει επιπλέον 250-300 εκατομ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ειδικότερα, το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, αντί για 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 35.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Για ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

5. Αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%

6. Νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες, αφού οι απώλειες στον ΕΝΦΙΑ ύψους 350 εκατομ. ευρώ που έφερε η μείωση των αντικειμενικών από πέρυσι το Μάιο θα πρέπει να καλυφθούν από νέα βάρη στα μεσαία και μικρομεσαία ακίνητα.

7. Αύξηση κατά 10 λεπτά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη . Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η τιμή της αμόλυβδης θα εκτιναχθεί από τα περίπου 1,34 ευρώ σήμερα στα 1,47 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί λόγω και του ΦΠΑ 23%, κατά 13 λεπτά, ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει και το 1,50 λεπτά/λίτρο αφού σήμερα οι τιμές, ανάλογα με το νόμο, κυμαίνονται από  1,273 έως 1,418 ευρώ το λίτρο.

8. Αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης η οποία, εκτός απροόπτου, θα είναι ανάλογη με αυτή της βενζίνης, δηλαδή κατά 10 λεπτά στον ΕΦΚ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το πετρέλαιο κίνησης από 0,918 έως 1,078 ευρώ θα κυμαίνεται με βάση τις σημερινές τιμές από το 1,03 έως 1,10 ευρώ/λίτρο.

9. Αύξηση στην τιμή του υγραερίου κίνησης, η οποία φυσικά θα συμπαρασυρθεί από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

10. Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που θα έχει ολέθριες συνέπειες αφού είναι ο βασικός συντελεστής κόστους στην παραγωγική διαδικασία της βαριάς βιομηχανίας.

11. Αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας

12. Επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

13. Επιβολή νέου τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων

Πωλούνται σε «τιμή ευκαιρίας» τα «κόκκινα» δάνεια

Απεγνωσμένες προσπάθειες εξακολουθεί να καταβάλει το οικονομικό επιτελείο για να «σώσει» ό,τι μπορεί από τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Καθημερινά όμως στις διαπραγματεύσεις μειώνονται οι ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν για την πώληση και αυτών σε ξένα funds.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ήταν ελλιπής, γιατί ουσιαστικά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 108 δισ. ευρώ, στη ρίζα του.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» τα κόκκινα δάνεια για να μην τους επιβαρύνουν στερώντας τους περισσότερη ρευστότητα.

Για το λόγο αυτό εξάλλου οι δανειστές δεν δέχονται και τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης που επιθυμεί να εξαιρέσει από την πώληση περίπου το 42% των συγκεκριμένων δανείων, ενώ στο πλευρό του ΔΝΤ βρίσκεται και η ΕΚΤ που επιθυμεί «ξεκαθάρισμα» της αγοράς.

Έτσι στον «αέρα» βρίσκονται ακόμη τα δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, όπως και η αναδιάρθρωση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το κουαρτέτο πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Liberal.gr, φέρεται να αφήνει ένα «παράθυρο» ανοιχτό όσον αφορά την πρόταση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη που προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

«Συντάξεις πείνας»

Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη μια συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει», εις βάρος φυσικά των συνταξιούχων.

Ειδικότερα, όπως έχει αναφέρει το Liberal.gr, το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα φτάσει έως 40%, ενώ έρχονται περικοπές έως 30% στις επικουρικές,  μείωση έως και 15% του εφάπαξ, αλλά και  περικοπή του μερίσματος που αναμένεται να φτάσει στο 32%.  

Ταυτόχρονα, εισάγεται εθνική σύνταξη 345 ευρώ για 15 χρόνια εισφορών, με το ποσό να αυξάνεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αντικατασταθεί η κατώτατη σύνταξη που θα καταργηθεί, ενώ υιοθετείται μία προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από 0,77% έως 2%.

 «Μαχαίρι» και στις δαπάνες του Δημοσίου

Στο σκέλος των δαπανών έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή της αρχής 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο το 2016, 1 πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις το 2017, 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις το 2018 και 1 πρόσληψη για 2 αποχωρήσεις το 2019, αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ, των μελών ΔΕΠ και των ένστολων, η συγχώνευση και κατάργηση 1.800 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η δημιουργία ταμείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.