Να περιμένουμε και «πολιτοφυλακή πλειστηριασμών»;

Να περιμένουμε και «πολιτοφυλακή πλειστηριασμών»;

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τα έχουμε δει όλα με τον Τσίπρα, και από τα αριστερά, και από τα δεξιά, με τους πλειστηριασμούς. Το 2013 απειλούσε την προηγούμενη κυβέρνηση να μην τολμήσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, προ μερικών μηνών ψήφισε στη Βουλή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όπως και για χρέη προς το Δημόσιο, μετά επιστράτευσε την αστυνομία και τα ΜΑΤ για να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους, και χθες «έκλεισε» τους διαδηλωτές μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το μόνο που δεν έχουμε ακόμη δει από τον κ. Τσίπρα είναι να συστήσει ένα σώμα «προστασίας των πλειστηριασμών». Ένα είδος «πολιτοφυλακής» με αντικείμενο την απρόσκοπτη εφαρμογή τους, και την επέκτασή τους σε όλη την Ελλάδα.

Το ερώτημα επομένως είναι πως θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός τις αντιδράσεις για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που έρχονται; Θα «κλείνει» τους διαδηλωτές μέσα στις τράπεζες κάθε φορά που εκείνοι θα μπουκάρουν μέσα, και για πόσο;

Το βέβαιο είναι ότι από εδώ και πέρα, αστυνομικές δυνάμεις θα περιφρουρούν ολοένα και περισσότερο τα συμβολαιογραφικά γραφεία μέσω των οποίων θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Διακριτικά αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και καιρό. Θα συνεχιστεί, και θα ενταθεί, όσο θα αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός των e-πλειστηριασμών.

Χθες για παράδειγμα είχαν αναρτηθεί στο e-auctions, 86 πλειστηριασμοί, και αργά το βράδυ την ένδειξη ολοκληρωμένοι είχαν περίπου οι 30. Είτε επειδή δεν έχει βρεθεί υποψήφιος αγοραστής, είτε επειδή πολλοί οφειλέτες φοβούμενοι ότι θα χάσουν το ακίνητό τους, έσπευσαν κυριολεκτικά στο πάρα πέντε να κάνουν στη τράπεζα ρύθμιση. Για την επόμενη Τετάρτη έχουν αναρτηθεί στο e-auctions περισσότεροι από 280 πλειστηριασμοί.

Αρκεί όμως να σκεφτεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου 2018, είχαν διενεργηθεί μόλις 112 πλειστηριασμοί, όταν τα χρονοδιαγράμματα των δανειστών μιλούν για 1.000 το μήνα ή 7.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Και έως σήμερα ένα πολύ μικρό μόνο μέρος από τους πλέον των 1.510 πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν εκτελεσθεί ή έχουν καταλήξει στο σφυρί.

Στη πραγματικότητα, η φασαρία και οι φωνές έχουν κάνει καλό στις τράπεζες. Ο θόρυβος έχει φέρει στα γκισέ των τραπεζών χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και στρατηγικούς κακοπληρωτές, για ρυθμίσεις και διακανονισμούς. Τα στοιχεία των τραπεζών μιλούν για αύξηση έως και 30% της επισκεψιμότητας στις τράπεζες, οι οποίες βγαίνουν κερδισμένες.

«Έτσι ακριβώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν μεγάλα νούμερα, θα αναρτούν χιλιάδες πλειστηριασμούς, αλλά στους συμβολαιογράφους θα φτάνουν πολύ λίγοι. Από τους 1.000 πλειστηριασμούς που αναρτώνται, θα γίνονται μόνο 200 με 250. Δέκα θα αναρτώνται, 3-4 τελικά θα γίνονται», λέει στο liberal, ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών.

Όπως όμως και να έχει πάντως, οι πλειστηριασμοί θα σκάσουν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα η κυβέρνηση θα ήλπιζε να είναι η επόμενη εκείνη που θα διαχειριστεί το θέμα, όμως δεν θα έχει αυτή την τύχη.

Μπορεί να γλίτωσε τον εφιάλτη της Τετάρτης στα Ειρηνοδικεία, όχι όμως και το σχόλιο Draghi ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση Τσακαλώτου. Η πίεση των δανειστών τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσει. Μαζί και η νευρικότητα από ένα κόμμα που τόσο πολύ αντιστάθηκε στους πλειστηριασμούς, και τώρα πρέπει να αποδεχτεί την «πατρότητά» τους. Και μπορεί σήμερα να ακούγεται σαν αστείο, αλλά φαντάζεστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να φτάσει να συστήσει ειδικό αστυνομικό σώμα για την προστασία των πλειστηριασμών;