Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ζητούν οι επικεφαλής των funds

Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ζητούν οι επικεφαλής των funds

Να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, οι επικεφαλής δέκα επενδυτικών funds, αναφέρει η «Καθημερινή».

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι επενδυτές διατύπωσαν την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ανησυχία τους ότι αν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη μπορεί να βρεθεί και πάλι σε αδιέξοδο.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού, παρουσία του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των ξένων funds συζητήθηκε η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές επισήμαναν στον πρωθυπουργό ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία. Παράλληλα αναφέρθηκαν στο ζήτημα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, και ο κ. Τσίπρας τους μετέφερε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα και επιτυχία στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παρά την αισιοδοξία για τις προοπτικές, αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι από τις εξελίξεις και τις επιλογές της κυβέρνησης που κατέστρεψαν τη δυναμική της οικονομίας το 2015 και προκάλεσαν μια νέα, την τρίτη σε διάστημα τριών ετών, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προβληματισμό προκαλούν και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Οι επενδυτές στην πλειονότητά τους εμφανίζονται, ωστόσο, αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι αν απελευθερωθεί από την πολιτική αβεβαιότητα τότε θα επιστρέψει πολύ γρήγορα σε ισχυρή θετική πορεία. Όπως τονίζουν, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και εκτιμούν ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει το σοκ της πολύμηνης διαπραγμάτευσης του 2015, η οποία κατέληξε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξοστρακισμού της από την Ευρώπη, η οικονομία θα έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 άνω του 3%. Εκτιμούν ότι αν υπάρξει σταθερότητα και ξεπεραστούν οι πολιτικές δυσκολίες, η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ. Πρεμ Γουάτσα (Fairfax Financial Holdings), Τζον Πόλσον (Paulson & Co), Στέφεν Τζόνσον (Wilbur Ross & Co), Τζόναθαν Χέικ (Brookfield Capital Partners Ltd), Σαμίρ Παρέκ (Capital Research & Management Company), Μπεν Γουάτσα (Lissom Investments), Λόρενς Τσιν (Mackenzie Cundill), Τζέιμι Λόρι (Schroder's Investment Management), Ντάνιελ Πόζεν (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank).