Μπορεί ο Ντράγκι να «σώσει» ξανά την Ευρώπη;

Μπορεί ο Ντράγκι να «σώσει» ξανά την Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει. Το όνομα του ανθρώπου που στις 26 Ιουλίου του 2012 είπε το ιστορικό «whatever it takes», δήλωση που θεωρείται ότι έσωσε το ευρώ ή έστω διαμόρφωσε τις συνθήκες για να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κρίση χρέους, επανέρχεται στο προσκήνιο και συζητείται ολοένα και πιο έντονα τελευταία.

Αυτή τη φορά για να αναλάβει ρόλο στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να τον δούμε στη θέση του Σαρλ Μισέλ, ήτοι του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι επίσημο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, κάνουν λόγο για πυρετό διεργασιών και ζυμώσεων στα ευρωπαϊκά λόμπι, καθώς εκφράζεται ολοένα και πιο έντονη δυσαρέσκεια από τις χώρες-μέλη και τους ευρωβουλευτές, τόσο για τη φον ντερ Λάιεν, όσο και για τον Μισέλ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους παράγοντες, ο «Super Mario» θα ήταν ιδανικός και για τις δύο θέσεις, όμως ο Ντράγκι μπαίνει στο 78ο έτος της ηλικίας του στις 3 Σεπτεμβρίου και ο ρόλος του επικεφαλής της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.

Αντιθέτως, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντράγκι θα λειτουργεί κατά κύριο λόγο εκτός προβολέων και θα προωθεί τα συμφέροντα της Ε.Ε., μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων. Επομένως, είναι ένας ρόλος που στην παρούσα συγκυρία του ταιριάζει περισσότερο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει λιγότερα ταξίδια και περιορισμένες εμφανίσεις, σε σύγκριση με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Βέβαια, στην περίπτωση του Ντράγκι θα είναι δύσκολο να μην πέσουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας γιατί απλά είναι… ο Ντράγκι.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να ηγηθεί ο Ντράγκι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια; Ο Ιταλός, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει αναλάβει να ετοιμάσει μία πολύ σημαντική έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η οποία θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί για κρίσιμα ζητήματα, όπως η δημοσιονομική ένωση, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και ευρύτερα το μέλλον της Ευρώπης, προτείνοντας λύσεις που αντιτίθενται συχνά σε πάγιες θέσεις της Γερμανίας.

Χρειάζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα… μερεμέτια, ολική ανακαίνιση ή κατεδάφιση και χτίσιμο από την αρχή; Αν λάβουμε υπόψη τα όσα ανέφερε ο Ντράγκι την περασμένη Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, και με φόντο την έκθεση που ετοιμάζει, το λιγότερο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ριζική αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η Ευρώπη «αργοπεθαίνει», την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα αποκτούν τεράστιο προβάδισμα σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

Το νέο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα προτείνει ο Ντράγκι στοχεύει στον συνολικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μία οικονομία σύγχρονη και ανταγωνιστική, που θα εξάγει τεχνολογία και θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την Αμερική και την Κίνα.

Η Ευρώπη πρέπει να φτάσει κάποια στιγμή να εξαρτάται από «πράσινα» και ανεξάρτητα ενεργειακά συστήματα και να δημιουργήσει ένα επαρκές πανευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη καλείται να δώσει έμφαση στη μεταποίηση, εστιάζοντας στους πιο καινοτόμους και ραγδαία αναπτυσσόμενους κλάδους και να αποκτήσει ηγετική θέση στην τεχνολογική καινοτομία.

«Αλλά με τους ανταγωνιστές μας να κινούνται ταχύτατα, πρέπει επίσης να θέσουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες», τόνισε ο Ντράγκι, καταθέτοντας ουσιαστικά ένα νέο μανιφέστο για τα επόμενα χρόνια. «Χρειάζονται άμεσες ενέργειες στους κλάδους με τη μεγαλύτερη έκθεση σε προκλήσεις που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και με την ασφάλεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην έκθεση που θα δημοσιεύσει θα εστιάζει σε 10 κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας για τους οποίους πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα εργαλεία.

Σήμερα ο Ντράγκι δείχνει να έχει τη στήριξη όλων. Ακόμη και του Βίκτορ Όρμπαν. Βέβαια, το ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι του αρέσει ο Ντράγκι, δεν θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί και «παράσημο», όμως η ουσία είναι ότι στην Ευρώπη αρχίζει να… αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η διάθεση για ένα κύμα αλλαγής. Ο Super Mario είναι αναμφίβολα ο κατάλληλος να αναλάβει ηγετική θέση με στόχο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να μη μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα και να μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.