Μπορεί να λειτουργήσει το crowdfunding στην Ελλάδα;

Μπορεί να λειτουργήσει το crowdfunding στην Ελλάδα;

Φωτ.: 01/02/2015 – Μέγαρο Μελά. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χτες κατά την παρουσίαση του «Act4Greece», της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) της Εθνικής Τράπεζας, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε δεν θα λάβουν χώρα όλες εκείνες οι απαραίτητες θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ανακτήσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.)

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας να δημιουργήσει πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες –παλιές και νέες– επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το «πάγωμα» των τραπεζικών χορηγήσεων και η πρωτοφανής ύφεση έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Το crowdfunding αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο άντλησης κεφαλαίων που κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, όπως κάθε αντίστοιχη προσπάθεια, συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα μία τέτοια πλατφόρμα και να αποκτήσει δυναμική ικανή να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Όταν, βέβαια, δημιουργηθεί το σχετικό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα η αξιολόγηση

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του «Act4Greece», αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε δεν θα λάβουν χώρα όλες εκείνες οι απαραίτητες θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ανακτήσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Για μία ακόμη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το τετράπτυχο επιτυχής αξιολόγηση - επαναφορά του waiver για τις τράπεζες - ελάφρυνση χρέους - συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αποτελεί μονόδρομο για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μπορούμε να πούμε ότι θα κινητοποιηθούν δυνάμεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας που θα συνδράμουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, δίνοντας χρηματοδοτικές ανάσες σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον Ελλήνων ομογενών είναι μεγάλο και θα «ξεκλειδώσει» μόλις η χώρα εμφανίσει ένα πιο συνεπές πρόσωπο και μέχρι τότε θέλουν να έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη συμμετοχική χρηματοδότηση.

Συνεργασία Δημοσίου - ιδιωτών

Η δεύτερη προϋπόθεση σχετίζεται με το πόσο αποτελεσματική θα είναι η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, των αρμόδιων φορέων, του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να... βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν με νόημα ότι στο παρελθόν η συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αποτελούσε πάντοτε «άγονο» πεδίο, με αποτέλεσμα να μείνουν στα... χαρτιά πολλές αξιόλογες προσπάθειες.

Προσθέτουν παράλληλα, ότι μέσω του crowdfunding μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικές επιχειρηματικές και άλλες δράσεις, όμως πρώτα απ'' όλα θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. «Όσο και να βοηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες και δεν υπάρξουν οι κατάλληλες δομές, υπάρχει ο κίνδυνος τα κεφάλαια που αντλούνται να... πέφτουν σε άδειο βαρέλι», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Κόκκινα» δάνεια

Τρίτη προϋπόθεση είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η συζήτηση για την τύχη των «κόκκινων» δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους και τους τρόπους διαχείρισης που θα επιλέξουν οι τράπεζες είναι ανοιχτή. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού στη σημασία του κλάδου και στο γεγονός ότι σήμερα απασχολούνται σε ΜμΕ 1,7 εκατ. Έλληνες. Ο ρόλος τους καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας κατέχει το ρεκόρ ποσοστού απασχόλησης σε ΜμΕ, το οποίο διαμορφώνεται στο 58%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 29%.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των0 μη εξυπηρετούμενων δάνεια μικρών επιχειρήσεων ξεπερνά τα 100.000. Η διαχείριση των δανείων των ΜμΕ είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για μαζικά λουκέτα και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να… βγάλουν μια και καλή από την πρίζα τις επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται βιώσιμες.

Τα οφέλη

Το crowdfunding είναι μία μορφή εναλλακτικής χρηματοδότησης η οποία ξεκίνησε εκτός του πλαισίου του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αφορμή το μεγάλο ποσοστό απόρριψης επιχειρηματικών αιτημάτων για τη χρηματοδότηση business plans από τις τράπεζες. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια υιοθετείται και από τις τράπεζες.

Η Εθνική είναι μεταξύ των 4 ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δημιουργήσει πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης. Μέσω του διαδικτύου, φυσικά και νομικά πρόσωπα από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να στηρίξουν οικονομικά επιχειρηματικά project, φιλανθρωπικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις με διαφανή και εύκολο τρόπο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΤΕ, κ. Λούκα Κατσέλη, το πρόγραμμα Act4Greece θα δώσει τη δυνατότητα ακόμη και για τη χορήγηση δανείων μέσω της συλλογής κεφαλαίων, ενώ θα δέχεται και δωρεές, προσφορές σε είδος, υπηρεσίες και εξοπλισμό.