Μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει μετοχές;

Μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει μετοχές;

Στην πιθανότητα να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετοχές, καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενδέχεται να φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, αναφέρεται η Wall Street Journal, προσφέροντας μία ακόμη διάσταση στα μη συμβατικά μέτρα που θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Mario Draghi.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως όσο ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 0% οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει μετοχές εκτιμάται πως θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες έχουν δεχτεί σοβαρά χτυπήματα φέτος από μία σειρά αναταράξεων, όπως η μεταβλητότητα στην Κίνα και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ο λόγος που οι αναλυτές «βλέπουν» την ΕΚΤ να αγοράζει μετοχές είναι ότι... ξεμένει από ομόλογα. Επίσης, η προοπτική του να ρίξει η ΕΚΤ δισεκατομμύρια ευρώ στα χρηματιστήρια θα έδινε ώθηση στις τιμές των μετοχών, όπως έγινε και με τα ομόλογα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι αγορές μετοχών δεν βρίσκονται στην άμεση ατζέντα της ΕΚΤ, όμως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη. Η ΕΚΤ δεν θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα αγοράσει μετοχές καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει αποκτήσει σωρευτικά μετοχές αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως οι αμερικανικές Apple και Coca-Cola.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη την επέκταση του QE, θα υπάρξουν ερωτηματικά για το που θα βρει τα ομόλογα που έχει θέσει ως στόχο. Η ΕΚΤ αγοράζει ήδη 80 δισ. ευρώ εταιρικών και κρατικών ομολόγων το μήνα με στόχο να μειώσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, ενώ την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι οι αγορές έχουν συνολικά φτάσει στα 1 τρισ. ευρώ.

Το πρόβλημα με τις αγορές ομολόγων είναι οι περιορισμοί που η ίδια η ΕΚΤ έχει θέσει στο ύψος των ομολόγων που αγοράζει από κάθε χώρα. «Ο προφανής λόγος για να αγοράσει μετοχές η ΕΚΤ είναι ότι τελειώνουν τα γερμανικά ομόλογα που μπορεί να αγοράσει», δηλώνει ο Stefan Gerlach, επικεφαλής αναλυτής της BSI Bank και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα φτάσει γρήγορα στα όρια για ομόλογα όπως τα γερμανικά στην περίπτωση που αποφασίσει την επέκταση του προγράμματος και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Επίσης, οι μετοχές προσφέρουν μία τεράστια δεξαμενή καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 6,1 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2015, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέχρι την παγκόσμια κρίση του 2008 οι κεντρικές τράπεζες έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των επιτοκίων, ωστόσο όταν αυτά έφτασαν στο μηδέν άρχισαν να αγοράζουν ομόλογα.

«Δεν βλέπω λόγο να μην το κάνει», σημειώνει ο Joseph Gagnon του Peterson Institute for International Economics. «Δεν καταλαβαίνω γιατί μία κεντρική τράπεζα να μην θέλει να διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που θα έχει και μετοχές».