Μπήκαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro

Μπήκαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro

Της Ξανθής Γούναρη

Έδωσαν και γραπτώς την έγκρισή τους οι τράπεζες για τη συμφωνία της εξαγοράς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου Βερόπουλου από τη Metro ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη.

Οι υπογραφές από την πλευρά των πιστωτών μπήκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, και το αργότερο έως τη Δευτέρα θα ανοίξει η νέα γραμμή χρηματοδότησης προς τη Βερόπουλος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες της αλυσίδας, όπως ανοικτοί λογαριασμοί προς προμηθευτές, μισθοί εργαζομένων, οφειλές προς το Δημόσιο κ.α.

Ειδικότερα, η αλυσίδα Βερόπουλος θα εκταμιεύσει άμεσα 15.000.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος των συνολικών δανειακών κεφαλαίων, τα οποία θα λάβει η Metro ΑΕΒΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς.

Το deal

Την υπογραφή των όρων της συμφωνίας, που είχαν συμφωνηθεί προφορικά μεταξύ τραπεζών και Metro ΑΕΒΕ, θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες και η κατάρτιση της επίσημης σύμβασης, στην οποία θα προβλέπονται με κάθε λεπτομέρεια όλες οι πτυχές της εξαγοράς, αλλά και το πώς θα αναδιαρθρωθούν οι υποχρεώσεις της Βερόπουλος.

«Πρόκειται για έναν έντιμο συμβιβασμό», αναφέρεται από την πλευρά Παντελιάδη, καθώς στη συμφωνία δεν προβλέπεται «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της Βερόπουλος, αλλά βελτίωση των όρων αποπληρωμής, όπως μείωση του επιτοκίου δανεισμού, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων κλπ.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τις τράπεζες στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν θα ξεπεράσουν τα 30.000.000 ευρώ, με τα τραπεζικά δάνεια και τις συμβάσεις leasing της Βερόπουλος, που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης, να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 165.000.000 ευρώ.

Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων

Τα επόμενα βήματα αφορούν το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ομίλου Βερόπουλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και φυσικά τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι στη Metro θα περιέλθουν οι κεντρικές αποθήκες και το ελληνικό δίκτυο των 180 καταστημάτων της Βερόπουλος που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας, ενώ η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα και τζίρο περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση -και τυπικά- της συμφωνίας, θα αλλάξουν οι ταμπέλες στα καταστήματα Βερόπουλος, τα οποία θα μετονομαστούν σε My Market.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του δικτύου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κλείσουν κάποια (λίγα) μικρά καταστήματα κυρίως στην Αττική, ωστόσο η δηλωμένη πρόθεση από την πλευρά της διοίκησης της Metro είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας της εξαγορασθείσας αλυσίδας, η οποία απασχολεί περί τους 4.500 εργαζόμενους.

Ο νέος όμιλος θα διαθέτει κοντά 280 καταστήματα, 8.500 εργαζομένους και τζίρο κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ.