Moody's: Θετική η επαναφορά του waiver αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Moody's: Θετική η επαναφορά του waiver αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Θετικό χαρακτηρίζει το momentum για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Moody''s, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver, ωστόσο επισημαίνει ότι οι προκλήσεις διατηρούνται καθώς οι καταθέσεις παραμένουν στάσιμες. 

Σε σχετική έκθεση, οι αναλυτές του οίκου Νώντας Νικολαΐδης και Στέλιος Κύπρου, εκτιμούν ότι το δυνητικό όφελος από την επαναφορά του waiver διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως για τις ελληνικές τράπεζες και ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κούρεμα που επιβάλλει στους ελληνικούς τίτλους που δέχεται ως ομόλογα στα επίπεδα που βρισκόταν μέχρι τις αρχές του 2015, ήτοι περίπου στο 25%.

«Η εφαρμογή των capital controls στις 29 Ιουνίου 2015 και η επακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 οδήγησε στη μείωση του ELA στα 65 δισ. ευρώ έως το Μάιο του 2016. Η αντικατάσταση της χρηματοδότησης από τον ELA στην ΕΚΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του υπολοίπου του ELA κάτω από τα 60 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, γεγονός που επηρεάζει την πιστωτική τους ποιότητα.

Θα οδηγήσει επίσης στη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους διότι το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 0,05% έναντι 1,55% του ELA. Υπολογίζουμε το δυνητικό κόστος για τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα προσφέρει στήριξη στις προσπάθειές τους να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά τις σημαντικές λειτουργικές ζημιές που εμφάνισαν από το 2011.

Οι αναλυτές της Moody''s εκτιμούν επίσης ότι η επαναφορά του waiver θα συνδυαστεί με τη μείωση του “κουρέματος” που επιβάλλει η ΕΚΤ στους τίτλους που δέχεται ως ενέχυρα, κοντά στο 25%, επίπεδο που βρισκόταν στις αρχές του 2015, από 45% που περίπου βρίσκεται σήμερα.

Το μικρότερο κούρεμα θα τους δώσει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντικατάσταση της ρευστότητας από τον ELA μέσω τνω πιο ακριβώς ομολόγων του Πυλώνα II, που φέρουν ετήσιο κόστος της τάξης του 3,5%, ενσωματώνοντας την προμήθεια προς το δημόσιο.

Παρά το θετικό Momentum για τις ελληνικές τράπεζες, οι προκλήσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης παραμένουν αυξημένες καθώς οι καταθέσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στα 121 δισ. ευρώ με τη σνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ+ELA) στα 96 δισ. ευρώ, ή 26% του ενεργητικού τους, από 14% περίπου τον Δεκέμβριο του 2014, περιορίζοντας την ικανότητας παροχής δανειοδοτήσεων. Επιπλέον, οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών πηγών και ρευστότητας».