Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα θητεία της ΝΔ

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα θητεία της ΝΔ

Το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου, σημειώνει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι θα υπάρχει συνέχεια στη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική και είναι θετικό για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive).

Όπως σημειώνει, η διατήρηση της εστίασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την υλοποίηση των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της σημερινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Steffen Dyck, ανώτερο αντιπρόεδρο της Moody’s και υπεύθυνο για την Ελλάδα, «η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό)». 

Ο οίκος Moody's προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, χάρη στις προοπτικές σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021 μετά τη μείωση κατά 9% το 2020.

Σύμφωνα με τον Moody's, το βάρος του ελληνικού χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο χάρη, παρά το ότι ο λόγος του προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλός τις επόμενες δεκαετίες, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη και τη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους που παρείχαν οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη από το 2017.

Σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης οφείλεται σε θεσμούς της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, σημειώνει ο οίκος.

«Το αποτέλεσμα είναι οι πληρωμές της Ελλάδας για τόκους ως ποσοστό των κρατικών εσόδων να είναι χαμηλές και να παραμείνουν χαμηλές για μία παρατεταμένη περίοδο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επάνοδος σε τακτικές εκδόσεις στις αγορές κεφαλαίων».

Με το ποσοστό αυτό στο 5,5% - 6%, η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει το χρέος της θα παραμείνει ισχυρότερη από της Ιταλίας, σημειώνει ο οίκος.

Νέες αναβαθμίσεις

Όπως έγραφε το Liberal, έρχονται νέες αναβαθμίσεις για την Ελλάδα με δύο ημερομηνίες να μπαίνουν στο επίκεντρο: 8 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου.

Τις ημερομηνίες αυτές οι οίκοι Fitch και Moody’ s, αντίστοιχα, έχουν προγραμματίσει τις επόμενες αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου και αναμένεται να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ+ η πρώτη και Βα2 η δεύτερη.

Εναλλακτικά, η αναβάθμιση από τη Fitch θα έρθει στις 7 Οκτωβρίου που είναι η τελευταία αξιολόγηση του οίκου για φέτος (είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους με τρεις προγραμματισμένες αξιολογήσεις της Ελλάδας μέσα στο χρόνο).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στη Fitch όσο και στη Moody’ s, το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Πρώτον, η χώρα μας παρά το υψηλότερο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρώπη, διαθέτει το καλύτερο προφίλ χρέους, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στα χέρια του «επίσημου τομέα» και έχει μεγάλη διάρκεια.

Δεύτερον, έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αν και οι οίκοι αξιολόγησης πιστεύουν ότι μένουν πολλές ακόμη που πρέπει να εφαρμοστούν.

Τρίτον, η Ελλάδα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, δεν ξεφεύγει από τους στόχους και διαθέτει ένα σημαντικό ταμειακό «μαξιλάρι».

Τέταρτον, οι τράπεζες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο ως προς την εξυγίανση των ισολογισμών τους και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πέμπτον, με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα συμμετέχει στο εξής σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ και θα επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα όσον αφορά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, αφού σήμερα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Οι επόμενες αξιολογήσεις:

Fitch: 8 Ιουλίου – 7 Οκτωβρίου

Moody’s: 16 Σεπτεμβρίου

DBRS: 16 Σεπτεμβρίου

S&P: 21 Οκτωβρίου