Ο αριθμός των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ που κατέχουν μεταπτυχιακό ή ισοδύναμο τίτλο σπουδών υπερβαίνει τον αντίστοιχο των ανδρών.
Τεράστιο όφελος από τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών
Shutterstock
Shutterstock
Moody's

Τεράστιο όφελος από τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ο αριθμός των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ που κατέχουν μεταπτυχιακό ή ισοδύναμο τίτλο σπουδών υπερβαίνει τον αντίστοιχο των ανδρών.

Η μείωση της διαφοράς στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 7% - ή 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Moody's Analytics.

Με αυτόν τον ρυθμό, μπορεί να χρειαστούν 132 χρόνια για να καλύψει ο κόσμος το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, ανέφερε η Moody's.

«Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη διοίκηση στις χώρες του ΟΟΣΑ μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 7%, ή περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια», έγραψαν χαρακτηριστικά οι διευθυντές Dawn Holland και Katrina Ell στην έκθεση.

Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην αύξηση του μισθού που θα έβλεπαν οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ, ηλικίας 25 έως 64 ετών, εάν ο μισθός τους ήταν ίσος με τον μισθό των ανδρών συναδέλφων τους της ίδιας ηλικιακής κλίμακας το 2021.

«Αυτό από μόνο του θα αύξανε τη δυνητική παραγωγή στον ΟΟΣΑ κατά σχεδόν 10% και την παγκόσμια παραγωγή κατά 6,2%», σύμφωνα με τη Moody's Analytics.

«Οι έμφυλες προκαταλήψεις και ανισότητες που έχουν τοποθετήσει τις γυναίκες σε χαμηλόμισθα επαγγέλματα, όπως οι διαφορές στις θέσεις εργασίας και τις ώρες εργασίας, καθώς και οι δυσανάλογες ευθύνες των γυναικών για τη φροντίδα, συμβάλλουν στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν οι μισές οικονομίες του κόσμου δεν επιβάλλουν με νόμο την ίση αμοιβή.

Τι συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα (overqualified)

Ο αριθμός των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ που κατέχουν μεταπτυχιακό ή ισοδύναμο τίτλο σπουδών υπερβαίνει τον αντίστοιχο των ανδρών, ανέφερε η Moody's - αλλά αυτό εξακολουθεί να υποεκπροσωπείται σημαντικά σε μεσαίες και ανώτερες διοικητικές θέσεις.