Moody's: Σε τροχιά απεξάρτησης από τον ELA η Εθνική Τράπεζα

Moody's: Σε τροχιά απεξάρτησης από τον ELA η Εθνική Τράπεζα

Οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας παραμένουν οι βασικές προκλήσεις για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μηχανισμό παροχής έκτακτης βοήθειας σε ρευστότητα (ELA) της ΕΚΤ, για τις καθημερινές τους εργασίες. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Moody''s, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η Εθνική ενδέχεται να αποπληρώσει τον ELA νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Ο οίκος δίνει έμφαση στις εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν στην περίοδο 2010-2015 και στο γεγονός ότι οι επιστροφές καταθέσεων μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικές, ωστόσο εκτιμά πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να αποκαταστήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Η αποπληρωμή του ELA αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες των τραπεζών και σύμφωνα με τη Moody''s, η Εθνική έχει τη μικρότερη έκθεση, στο 5% του συνολικού ενεργητικού, ενώ η Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη, στο 18%.

«Εκτιμούμε ότι η ΕΤΕ μπορεί να δώσει τέλος στην εξάρτηση από τον ELA μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ οι άλλες τράπεζες θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια παραπάνω. Η Εθνική έχει παράδοση στην προσέλκυση καταθέσεων στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καλύτερη θέση να στηριχθεί σε αυτό το γεγονός. Η πώληση της Finansbank και άλλων μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων έχουν συμβάλλει στη μείωση του ELA, ενώ αναμένουμε και νέες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων φέτος και τον επόμενο χρόνο», σημειώνει ο οίκος.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, η Moody''s εκτιμά ότι από τη στιγμή που η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, οι τράπεζες θα ανακτήσουν σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές καλυμμένων ομολόγων και μη εξασφαλισμένων ομολόγων σε περίοδο 12-18 μηνών, με την Εθνική να έχει το προβάδισμα.