MLS: To placement του 2018 έφερε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Γ. Καματάκη

MLS: To placement του 2018 έφερε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Γ. Καματάκη

Απόφαση για προσωρινή δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου του ιδρυτή, βασικού μετόχου και προέδρου της MLS κ. Γιάννη Καματάκη έλαβε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από σχετικό δικαστικό αίτημα της κυπριακής εταιρείας Leftwich Limited.

Η κυπριακή εταιρεία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Βορειοελλαδίτικης εταιρείας μέσω placement που έγινε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 εξαγοράζοντας 360 χιλ. μετοχές, ήτοι ποσοστό 2,9% στα 4,33 ευρώ ανά μετοχή. Η αξία της συναλλαγής προσέγγισε τα 1,56 εκατ. ευρώ.

Ήταν η εποχή που η MLS ήταν σε momentum εξωστρέφειας με αλλεπάλληλα placements, συμμετοχή σε road shows της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και σε μπαράζ παρουσιάσεων σε ξένους θεσμικούς, με αφορμή την προετοιμασία – αλλά και τη χρηματοδότηση – της πλατφόρμας MAIC.

Όπως αναφέρει το αίτημα της κυπριακής εταιρείας στο Πρωτοδικείο, μεταξύ των δύο πλευρών – δηλαδή του κ. Καματάκη και της Leftwich Limited - είχε υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό που προέβλεπε επαναγορά των μετοχών από την πλευρά του πρώτου, σε περίπτωση που είχε αποκρυφτεί κάποια σημαντική πληροφορία, ικανή να επηρεάσει την τιμή της μετοχής.

Έτσι η Leftwich Limited κέρδισε την προσωρινή δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Καματάκη, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα επί της αιτήσεως της εταιρείας θα συζητηθούν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020.

Θυμίζουμε πως η πλατφόρμα MAIC – προέρχεται από τα αρχικά των MLS Artificial Intelligence Center – ήταν η ναυαρχίδα και το κεντρικό ατού της εταιρείας MLS τα τελευταία χρόνια, έχοντας ποντάρει πάρα πολλά σ’ αυτό το project, για το οποίο μάλιστα φέρεται να επένδυσε συνολικά περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για «έξυπνη» συσκευή σταθερής – οικιακής βάσης, αλληλοεπιδρά με τον χρήστη καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής για την εκτέλεση ενεργειών όπως πραγματοποίηση κλήσεων, αποστολής sms ή e-mails, αναζήτηση στο Internet ή στο YouTube, GPS, πληροφορίες για φαρμακεία, νοσοκομεία, τράπεζες, πρατήρια καυσίμων κ.ο.κ., όλα με φωνητική εντολή στα ελληνικά.

Ο Ασκός του Αιόλου για τη γνωστοποίηση των προβλημάτων της εταιρείας άνοιξε το φθινόπωρο του 2019, όταν σε road show της ΕΧΑΕ για τα Small Caps του Χ.Α. στην Αθήνα, οι απαντήσεις που πήραν Έλληνες και ξένοι αναλυτές και διαχειριστές δεν ήταν ικανοποιητικές, ξεκινώντας ντόμινο ανησυχίας και ρευστοποιήσεων.

Αυτό που προβλημάτισε αναλυτές και διαχειριστές ήταν η απάντηση της διοίκησης ότι οι πωλήσεις της πλατφόρμας MAIC ήταν πολύ κατώτερες του αναμενομένου, καθώς διαμορφώνονταν στα 1.000 περίπου τεμάχια το μήνα, έναντι προβλέψεων για 4-5 χιλιάδες.

Βεβαίως, το αρχικό έναυσμα για την αλλαγή πλεύσης των επενδυτών ήταν τα αποτελέσματα 6μήνου της εταιρείας, που άρχισαν να «ξεκλειδώνουν» ρευστοποιήσεις στη μετοχή, από το τέλος του καλοκαιριού του 2019. H μετοχή της MLS εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 13 Ιουνίου του 2001 ουσιαστικά ως μια μικρή αλλά ραγδαία ανερχόμενη startup, ενώ μετά από σχεδόν μια 20ετία ανάπτυξης, την 1η Απριλίου 2019 βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 5,32 ευρώ, φτάνοντας στην κεφαλαιοποίηση των 66 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, λόγω των γνωστών προβλημάτων ο τίτλος εξαϋλώθηκε ολοκληρώνοντας το 2019 στα 1,45 ευρώ, ενώ έως τις 12 Μαΐου του 2020 που ελήφθη απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης, είχε κατέλθει στα 0,57 ευρώ και στην αποτίμηση των 7 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, κάτω από το 1 ευρώ η μετοχή είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2009, ήτοι 10,5 χρόνια πίσω!