Microsoft: Έντονο κοινωνικό αποτύπωμα με νέες δράσεις reskilling και upskilling 100.000 συνανθρώπων μας

Microsoft: Έντονο κοινωνικό αποτύπωμα με νέες δράσεις reskilling και upskilling 100.000 συνανθρώπων μας

Η σύγχρονη αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ενώ στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης οι ψηφιακές δεξιότητες και η δια βίου μάθηση θεωρούνται απαραίτητα προσόντα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος  Κίντζιος, Business Development Director του Regeneration, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου για τη συνεργασία της Microsoft με τη Regeneration, η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά στο δείκτη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, το 2020 η χώρα μας βρέθηκε στην προτελευταία κατάταξη στις ψηφιακές δεξιότητες, κάτι που σημαίνει πως το ανθρώπινο δυναμικό δεν διαθέτει αυτές τις δεξιότητες, ενώ δεν υπάρχει και αντιστοίχιση μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού και ικανοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις. Στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, η χώρα μας βρίσκεται τέσσερις θέσεις πριν από το τέλος της κατάταξης. 

Η Microsoft έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα καθώς με τις δράσεις της σχεδιάζει να προσφέρει επιμόρφωση σε περίπου 100.000 συνανθρώπους μας και να βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες αποφοίτων πανεπιστημίων, εργαζομένων και δημόσιων φορέων, καλύπτοντας ακριβώς αυτό το κενό που αποτυπώνεται στις έρευνες.

Εκτός από τη συνεργασία με το Regeneration η πολυεθνική εταιρεία «τρέχει» προγράμματα επιμόρφωσης μέσω ευρύτερων συνεργειών με πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανώσεις, κυβερνήσεις και φορείς. Άλλωστε η Microsoft έχει εκπονήσει το «Global Skilling Initiative» που έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια κοινωνία εργαζομένων με σύγχρονες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με το Regeneration, όπου έχει ως στόχο τη διασύνδεση των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τις σύγχρονες δεξιότητες, όπως επίσης και την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Μέχρι σήμερα το Regeneration έχει τρέξει το “Regeneration Digi Youth” όπου έγιναν 1.137 αιτήσεις συμμετοχής, είχε 50 ωφελουμένους, περιελάμβανε 11.500 ώρες εκπαίδευσης και παρείχε δωρεάν πρόσβαση σε online μαθήματα και εργαλεία για 3.000 νέους και νέες. Επίσης, η συνεργασία με τη Microsoft έφερε και την πρώτη ακαδημία για νέες γυναίκες στην τεχνολογία. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 689 αιτήσεις με 35 επωφελούμενες, ενώ οι ώρες εκπαίδευσης αγγίζουν τις 20.400. Το συνολικό αποτύπωμα των δράσεων για τη νέα γενιά από τις δράσεις μέχρι σήμερα αγγίζει τους 1.150 επωφελούμενους, 51.900 ώρες εκπαίδευσης και δωρεάν πρόσβαση σε online μαθήματα για συνολικά 4.000 νέους και νέες. 

Όπως τόνισε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος , CEO για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτον με το κομμάτι των υποδομών όπου ανακοινώσαμε τα data centers. Βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των τοποθεσιών και στόχος μας είναι σε δύο χρόνια να λειτουργήσουν τα κέντρα δεδομένων. Και ο δεύτερος είναι ο τομέας των ανθρώπων». Έχουμε όμως τους κατάλληλους ανθρώπους, με τα skills που αναζητούν οι εταιρείες; «Παρά το γεγονός πως έχουμε μορφωμένους νέους, δεν βρίσκουν οι εταιρείες τους ανθρώπους που θα ήθελαν . Υπάρχει δηλαδή ένα κενό ανάμεσα στα skills που έχουν οι νέοι, με αυτά που ζητά η αγορά» απαντά ο κ.Μιχαλόπουλος και προσθέτει πως «οι λόγοι του προβλήματος αυτού είναι πως δεν υπάρχει καλύ σύνδεση μεταξύ του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας. Πρέπει να δημιουργούνται πρότυπα στο πανεπιστήμιο, να γνωρίζουν οι νέοι τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν και να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να οι νέοι να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας».

Ο κ. Μιχαλόπουλος κλείνοντας  τόνισε πως «ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του Regeneration. Να συνδέσει τους νέους με την αγορά εργασίας, να τους  ενισχύσει τα skills που χρειάζονται και να αποκτήσουν τις δεξιότητες. Είναι θέμα κουλτούρας η διά βίου μάθηση. Το να επενδύουμε στην εκπαίδευση είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας». 

Η σημερινή συνέντευξη τύπου ανέδειξε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Αυτό της αναγκαιότητας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας να προετοιμάζουν σύγχρονους εργαζομένους, με ψηφιακές δεξιότητες και έτοιμους να ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Το κενό που υπάρχει είναι εμφανές και πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Microsoft είναι αναγκαίες για να καλυφθεί το κενό και να έρθουν πιο κοντά οι νέοι με την αγορά εργασίας, να την κατανοήσουν, να γίνουν μέρος αυτής και να…πρωταγωνιστήσουν.