Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων και τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες του κράτους.
Με έγγραφο, που διέρρευσε δίνεται εντολή μεταφοράς των χρημάτων εντός της ημέρας στην ΤτΕ, κίνηση στηριζόμενη σε απόφαση και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.
Από την εντολή, όπως σημειώνει το έγγραφο, εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου 15ημέρου.
Τα χρήματα των νοσοκομείων διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως μισθοί του επικουρικού προσωπικού, αγορά υλικών και φαρμάκων.
Η επιβεβαίωση της επείγουσας εντολής. Ημερομηνία 21/4/16, υπογραφή του ΓΔ του Υπ. Υγείας, επίκληση της περσινής ΠΝΠ pic.twitter.com/rTH3VtPsds
— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) April 21, 2016
Αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία
Ανακοίνωση εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μεταφορά των αποθεματικών των Νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδας:
«Το κόστος της ''καθυστερημένης'' διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα εκτινάχθηκε στα 5,5 δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών που ξεκίνησε πέρυσι και τον αναγκαστικό δανεισμό, ''σκουπίζοντας'' όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει.
Τελευταίο τους σημερινό ''θύμα'', τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, που μεταφέρονται άρον – άρον στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Οι ήττες είναι αλλεπάλληλες, αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει να θριαμβολογεί».