Μεγάλο πλήγμα για τις ασιατικές χώρες η απαγόρευση ρυζιού από την Ινδία
shutterstock
shutterstock

Μεγάλο πλήγμα για τις ασιατικές χώρες η απαγόρευση ρυζιού από την Ινδία

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού, απαγόρευσε τις αποστολές φορτίων σπασμένου ρυζιού, μια κίνηση που θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ασία. 

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές στη χώρα, η κυβέρνηση εκτός από την απαγόρευση των εξαγωγών του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού, έβαλε και έναν φόρο εξαγωγής 20% σε διάφορες άλλες ποικιλίες αρχής γενομένης από τις 9 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμμετοχών, Νomura, ο αντίκτυπος αυτών των κινήσεων δεν θα είναι παντού ο ίδιος με Φιλιππίνες και Ινδονησία να είναι οι πιο τρωτές, καθώς εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού. 

Η Ινδία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των εξαγόμενων ποσοτήτων ρυζιού παγκοσμίως και εξάγει σε πάνω από 150 χώρες. 

Ωστόσο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,6% από έτος σε έτος από τις 2 Σεπτεμβρίου λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων που επηρέασαν τη σοδειά. 

Η ινδική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του ρυζιού την περίοδο από Ιούνιο έως Οκτώβριο μπορεί να πέσει από 10 έως 12 εκατομμύρια τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοση της σοδειάς μπορεί να πέσει ακόμα και 7,7% από έτος σε έτος. 

«Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία μπορεί να γίνει αισθητή τόσο άμεσα απευθείας στις χώρες που εισάγουν από την Ινδία όσο και εμμέσως απ' όλους τους εισαγωγείς ρυζιού, εξαιτίας του αντίκτυπου στις αγορές ρυζιού παγκοσμίως», αναφέρει έκθεση της Nomura σύμφωνα με το CNBC. 

Υπάρχουν ωστόσο χώρες που θα βγουν και κερδισμένες από την εξέλιξη. Ο λόγος για την Ταΐλάνδη και το Βιετνάμ που ως εναλλακτικές πηγές ρυζιού θα δουν αυξημένη ζήτηση.