Το μεγάλο comeback του Airbnb

Το μεγάλο comeback του Airbnb

Μέχρι και πολύ πρόσφατα, ιδιοκτήτες ακινήτων που προσέβλεπαν σε αυξημένα έσοδα μέσω της βραχυχρόνιας ενοικίασής τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία φθίνουσα πορεία της ζήτησης. Η εικόνα όμως, εδώ και αρκετούς μήνες είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις όχι μόνο έχει ανακάμψει αλλά έχει προοπτικές να αγγίξει τα επίπεδα του 2019. Τι αναμένεται στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, πώς διαμορφώνεται η φορολογία.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν, τελικά, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετώπισαν με υπομονή το πρώτο κύμα της πανδημίας και δεν έσπευσαν να βάλουν άρον-άρον πωλητήρια. Η περίοδος εκείνη μπορεί να μοιάζει μακρινή, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα είχε «κλείσει» λόγω της πανδημίας, ενώ ακόμη και πέρυσι που υπήρξε μία καλύτερη χρονιά, η Ελλάδα άρχισε να υποδέχεται τουρίστες μόλις από τα μέσα του Απριλίου. Με άλλα λόγια, μέχρι και πολύ πρόσφατα, ιδιοκτήτες ακινήτων που προσέβλεπαν σε αυξημένα έσοδα μέσω της βραχυχρόνιας ενοικίασής τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία φθίνουσα πορεία της ζήτησης. Η εικόνα όμως, εδώ και αρκετούς μήνες είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις όχι μόνο έχει ανακάμψει αλλά έχει προοπτικές να αγγίξει τα επίπεδα του 2019.

«Τα περισσότερα διαμερίσματα εμφανίζουν πληρότητα άνω του 70-80% και είναι κλεισμένα μέχρι και τον Οκτώβριο. Ένα διαμέρισμα στο Κουκάκι με δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια αποφέρει έως 850 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο, το οποίο διαμορφώνεται σε 15.000 έως 20.000 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα, στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις το ενοίκιο κυμαίνεται από 600 έως 650 ευρώ και σε ετήσια βάση τοποθετείται σε έως 8.000 ευρώ» εξηγεί ο Κοσμάς Θεοδωρίδης.

Την ανοδική αυτή τάση φανερώνει έρευνα της πλατφόρμας Pricefox, βάσει της οποίας προκύπτει αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα κατά 232% σε σχέση με το 2021.  Τη μεγαλύτερη αύξηση για τη θερινή περίοδο σημειώνει η Κρήτη με 306% και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 302%.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στην Αθήνα με αύξηση 248%, στις Κυκλάδες με αύξηση 233% και στο Ιόνιο με 230%.

Στην Αθήνα, όπου η προσφορά είναι μεγάλη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών το μέσο κόστος διανυκτέρευσης ανέρχεται σε 59 ευρώ, η πληρότητα στο 65% και τα μηνιαία έσοδα κατά μέσο όρο στα 757 ευρώ.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη υπάρχουν συνολικά 20.169 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από αυτά το 87.1% πρόκειται για ολόκληρα σπίτια και διαμερίσματα, το 10.5% ιδιωτικά δωμάτια, το 2.3% δωμάτια ξενοδοχείων και ελάχιστα κοινόχρηστα δωμάτια. Τους τελευταίους 12 μήνες στην Κρήτη 8.000 καταλύματα έχουν παραμείνει ανεκμετάλλευτα. Παράλληλα, 14.000 καταλύματα ενοικιάστηκαν για διάστημα από 1 έως 60 ημέρες. Σχεδόν 2.000 καταλύματα ενοικιάστηκαν για διάστημα από 2 έως 3 μήνες. Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών διανυκτερεύουν από 1 έως 5 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών στην Κρήτη το μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση κυμάνθηκε στα 102€, η μέση πληρότητα στο 52% και τα μέσα έσοδα ανά οικοδεσπότη στα 1.042€ τον μήνα.

Η φορολογία

Να υπενθυμίσουμε ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις υπόκεινται σε σειρά φορολογικών και άλλου είδους υποχρεώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρία krs, είναι υποχρεωτικό ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, ένα δηλαδή φυσικό ή νομικό πρόσωπο να αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Ουσιαστικά, είναι υπόχρεο να έχει εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην Α.Α.Δ.Ε., ενώ είναι απαραίτητη η υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν τα στοιχεία των μισθωτών, το ποσό του μισθώματος, την ημέρα άφιξης/αναχώρησης, καθώς και την περίπτωση ακύρωσης κάποιας διαμονής.

Επίσης, απαραίτητη είναι η απόκτηση Α.Μ.Α. (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου), η οποία γίνεται με την είσοδο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μέσω κωδικών TAXISnet.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης μιας βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Όσον αφορά τη φορολογία του εισοδήματος από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επιβάλλεται 15% για εισόδημα 0 - 12.000 ευρώ, 35% για εισόδημα 12.001 - 35.000 ευρώ και 45% για εισόδημα από 35.001 ευρώ.

Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές από 2,2% έως 10% (για εισόδημα πάνω από 220,001 ευρώ), ανάλογα με το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος.