Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες αυτής χώρας θα βιώσουν πολύ σκληρά μέτρα το 2019 και το 2020. Ακόμα πιο σκληρά από αυτά που υπέστησαν την τελευταία διετία και που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, 150.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να κλείσουν τα βιβλία, ενώ χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν στην ανεργία.
Το 2019 οι συντάξεις θα μειωθούν, ενώ το 2020 έρχονται φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ, με μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ. Το σύνολο των φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερους φόρους, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία, καθώς θα συρρικνωθεί η ιδιωτική κατανάλωση και κατ' επέκταση η ανάπτυξη.
Με βάση τη συμφωνία και τα προσχέδια το μόνο σίγουρο είναι η εφαρμογή του πρώτου πακέτου που αφορά στα σκληρά μέτρα. Το δεύτερο πακέτο για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει η οικονομία να παρουσιάζει πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ.
Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, τα οποία όμως δεν είναι όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Και αυτά έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα αντίμετρα θα βοηθήσουν ως επί το πλείστον την κατεστραμμένη μεσαίας τάξη την τελευταία διετία, ή διαφορετικά και ορθότερα την εξαφανισμένη μεσαία τάξη. Μάλιστα μέχρι το 2020 οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα έχουν περιορισθεί ακόμα περισσότερο.
Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν εισοδήματα δηλαδή κάτω από 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους τόσο εξαιτίας των νέων σκληρών μέτρων που είναι αποτέλεσα των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, όσο και με την εφαρμογή των «καλών» μέτρων.
Μάλιστα οι συνταξιούχοι θα υποστούν διπλό χτύπημα καθώς και η σύνταξη τους θα μειωθεί και θα αυξηθεί και η φορολογία τους.
Όπως προαναφέρθηκε στα σκληρά μέτρα εντάσσεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στα «καλά» μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22% σήμερα και η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.
Πιο αναλυτικά στην κλίμακα 12.001 ως 20.000, η εισφορά γίνεται μηδενική από 2,2% που είναι σήμερα. Στην κατηγορία 20.001 ως 30.000 ευρώ εισόδημα, η εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (στο 3% από 5%). Για τους έχοντες εισοδήματα από 30.001 ως 40.000, η εισφορά από το 6,5% που είναι σήμερα πέφτει στο 5%. Από 40.001 ως 65.000, πέφτει από το 7,5% στο 7%. Αντιθέτως, η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει ίδια για τις δύο υψηλότερες κατηγορίες, για εισοδήματα από 65.001 ως 220.000 (στο 9,0%), όπως και για 220.000 και πάνω (στο 10%).
Από την επεξεργασία των αλλαγών που θα επέλθουν στη φορολογία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
- Ότι με την εφαρμογή μόνο των μέτρων ύψους 1% στην φορολογία, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι οποίοι φθάνουν τα 650 ευρώ ετησίως σχεδόν για όλους.
- Με την εφαρμογή και των αντίμετρων μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω. Αντίθετα κάτω από τις 30.000 ευρώ συνεχίζουν να υπάρχουν επιβαρύνσεις οι οποίες ωστόσο περιορίζονται στα 400 ευρώ.
Για παράδειγμα:
- Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) το ποσό των 6.176 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου ο φόρος εκτοξεύεται στα 6.826 ευρώ. Με την εφαρμογή των αντίμετρων ο φόρος περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα από σήμερα και συγκεκριμένα στα 6.050 ευρώ.
- Φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 15.976 ευρώ. Από το 2020 ο φόρος θα φθάσει τα 16.626 ευρώ, ενώ εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα ο φόρος μειώνεται στα 15.650 ευρώ
- Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.676 ευρώ. Από το 2020 ο φόρος θα φθάσει τα 3.326 ευρώ, ενώ εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα ο φόρος διαμορφώνεται στα 2.750 ευρώ, ποσό το οποίο είναι υψηλότερο από σήμερα.
- Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 300 ευρώ. Από το 2020 ο φόρος θα φθάσει τα 950 ευρώ, ενώ εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα ο φόρος μειώνεται στα 750 ευρώ.