Με πιστωτικές ζημιές 25 δισ. ευρώ κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο
Oxford Economics

Με πιστωτικές ζημιές 25 δισ. ευρώ κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο

Αν η κρίση επιδεινωθεί και η πανδημία οδηγήσει σε πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπει το βασικό σενάριο, τότε οι πιστωτικές ζημιές για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να φτάσουν τα 1 τρισ. ευρώ, ή το 50% των υφιστάμενων κεφαλαίων, αναγκάζοντας την κεντρική παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών για να μην κινδυνεύσει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Oxford Economics, τοποθετώντας τις πιστωτικές ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ 7,1 και 25,1 δις. ευρώ, στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της Oxford Economics, στο δυσμενές σενάριο οι πιστωτικές ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να φτάσουν στο 85,6% των συνολικών κεφαλαίων που εμφάνιζαν στο τέλος του 2019, δεχόμενες το ισχυρότερο χτύπημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ακολουθούν οι τράπεζες της Κύπρου με πιστωτικές ζημιές που αντιστοιχούν στο 80% των κεφαλαίων και της Ισπανίας με 70,3%.

«Στο δυσμενές σενάριο, η απομείωση κεφαλαίου θα είναι σημαντική σε όλες τις οικονομίες. Η αδύναμη κερδοφορία συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να καλύψουν τις ζημιές με οργανικό τρόπο και επομένως θα αναγκαστούν να μειώσουν δραστηριότητες και δανεισμό», σημειώνει ο οίκος. Για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα προχωρήσουν είτε σε κεφαλαιακές ενέσεις προς τις τράπεζες είτε στη δημιουργία μιας bad bank. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώρες με μικρότερο δημοσιονομικό χώρο θα καταλήξουν να έχουν ακόμη πιο αδύναμες τράπεζες και κατ’ επέκταση πιο αδύναμη ανάκαμψη.