Μ.Βρετανία: Το Brexit ευθύνεται για το ένα τρίτο της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα
AP
AP

Μ.Βρετανία: Το Brexit ευθύνεται για το ένα τρίτο της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου της αύξησης των λογαριασμών τροφίμων για τα νοικοκυριά από το 2019, που ισοδυναμεί με περίπου 250 λίρες (316 δολάρια), δήλωσαν ερευνητές από το London School of Economics και άλλα πανεπιστήμια.

Η Βρετανία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, εν μέρει λόγω του υψηλότερου ρυθμού αύξησης των τιμών των τροφίμων από το 1977, καθώς αυτές σημειώνουν αύξηση πάνω από 19% τον τελευταίο χρόνο.

Αν και το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν συνάψει συμφωνία που επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς, τα εμπόδια στις εξαγωγές και τις εισαγωγές με τη μορφή γραφειοκρατίας έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις και υψηλότερο κόστος.

Η μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων (CEP) συνέκρινε τις μεταβολές των τιμών των τροφίμων που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις τιμές των τροφίμων που προέρχονται από μακρύτερα μέρη.

Πριν από το Brexit τα προϊόντα αυτά είχαν παρόμοιες τάσεις τιμών, αλλά μετά το Brexit, υπήρξε μια σχετική αύξηση για τα προϊόντα που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στις εισαγωγές από την ΕΕ, ανέφερε, και αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2023.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, οι τιμές των τροφίμων που ήταν εκτεθειμένα στο Brexit αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι σε εκείνα που δεν ήταν εκτεθειμένα στο Brexit.

Εξετάζοντας τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων από τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν η Βρετανία αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ, υπολόγισαν το κόστος του Brexit για τα βρετανικά νοικοκυριά σε 6,95 δισεκατομμύρια λίρες (8,77 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 250 λίρες ανά νοικοκυριό.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2023, ανέφεραν ότι οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, χωρίς το Brexit, το ποσοστό αυτό θα ήταν 8 ποσοστιαίες μονάδες (30%) χαμηλότερο», ανέφερε το CEP.

Προϊόντα όπως το κρέας και το τυρί που εισάγονται από την ΕΕ, είδαν αυξήσεις τιμών περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από παρόμοια προϊόντα που δεν ήταν εκτεθειμένα στο Brexit από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ξεκίνησε η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (ΣΕΣ) της Βρετανίας με την ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν αποτυχία, αποκρούοντας τις επικρίσεις επιφανών ευρωσκεπτικιστών πολιτικών για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το Brexit.

Ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Βρετανία ανήλθε σε υψηλό άνω των 40 ετών, στο 11,1%, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Είχε επιβραδυνθεί στο 8,7% τον Απρίλιο.