Μ. Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Κουβέντα για την επανεκλογή του παρότι έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη

Μ. Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Κουβέντα για την επανεκλογή του παρότι έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δίχως την παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι παρ'' ότι ο ίδιος έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη, εντούτοις αυτός επανεξελέγη πρόσφατα στη θέση του, για τρία χρόνια, από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που ελέγχεται κατά 51% από το υπερ-Ταμείο, είναι η απάντηση Μανώλη Παναγιωτάκη στην ερώτηση των 23 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τη δίωξή του.

Είναι η υπόθεση που είχε αποκαλύψει το “Πρώτο Θέμα”, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε διετή φυλάκιση με αναστολή, επειδή συγκάλυψε υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ- όταν αυτός υπηρετούσε εκεί, το 2013- η οποία κατηγορήθηκε για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Το θέμα είχε πάρει το δρόμο της Βουλής, όταν 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητούσαν να μάθουν από τον κ. Σταθάκη, κατά πόσο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης οι κατηγορίες για συγκάλυψη αξιοποίνων πράξεων που βαραίνουν τον σημερινό επικεφαλής της ΔΕΗ, και με ποια κριτήρια δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του υπερ-Ταμείου για ανανέωση της θητείας του, όταν αυτός έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη.

Η προσφυγή του κ. Παναγιωτάκη εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο το αποτέλεσμα -και η δίκη έχει προγραμματιστεί σε δέκα ακριβώς ημέρες, για τις 28 Σεπτεμβρίου. Έως τότε, ο υπ. ΠΕΝ Γ. Σταθάκης καλεί τους βουλευτές της ΝΔ, να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Παναγιωτάκη.

Στην ίδια ωστόσο απάντηση, ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο ο κ. Παναγιωτάκης θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, και ποιος ο ρόλος στην υπόθεση του υπερ-Ταμειου, θυμίζει ότι αυτό ελέγχει από τις 20 Μαρτίου 2018 το 51% των μετοχών της ΔΕΗ. Καθώς επίσης ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ορίζεται από το ΥΠΕΝ, το οποίο έχει εποπτικές αρμοδιότητες, όπως και ότι τον Ιούνιο 2018, η γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, που ελέγχεται κατα 51% από το Δημόσιο, αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία Παναγιωτάκη, γεγονός που «αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των μετόχων στη παρούσα διοίκηση», όπως λέει ο υπουργός.

Στην ίδια ερώτηση, απάντησε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατα και ψευδή τα όσα υποστηρίζουν οι 23 βουλευτές της ΝΔ, τα οποία δεν έχουν σχέση με το κατηγορητήριο και τη πραγματικότητα. Στην ουσία, και αφού παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, που οδήγησε σε απόλυση της εν λόγω υπαλλήλου, ο κ. Παναγιωτάκης επικαλείται το γεγονός ότι το ίδιο το καταστατικό της ΔΕΗ προβλέπει ότι για να παραπέμψει η επιχείρηση μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη, πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί το πόρισμα της εσωτερικής ΕΔΕ, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διερεύνησης του θέματος.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό Προσωπικού της ΔΕΗ, ο οποίος ισχύει και εφαρμόζεται από το 1974, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα, και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και οδηγίες, η ανακοίνωση στον αρμόδιο Εισαγγελεα Πλημμελειοδικών, σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων μισθωτών, τα οποία διαφαίνεται ότι στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα χωρεί δια αφοράσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά την έκδοση του πορίσματος της διοικητικής έρευνας, άλλως μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διερεύνησης του θέματος. Τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος, δίδει σχετική εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών». 

Σε άλλο πάλι σημείο, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρει «ο εισαγγελέας της έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Μαρτίου 2017, πεισθείς από τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΔΕΗ και των λοιπών διευθυντικών στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ, πρότεινε την πανηγυρική τους αθώωση αναφερόμενος στην αγόρευσή του ότι δεν απεδείχθη δόλος των κατηγορουμένων».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όπως προκύπτει από την απάντηση Παναγιωτάκη η υπόθεση έχει ως εξής: