Λέει ψέματα η Κίνα για την ανάπτυξη; Τι θα σημάνει μια ανώμαλη προσγείωση

Λέει ψέματα η Κίνα για την ανάπτυξη; Τι θα σημάνει μια ανώμαλη προσγείωση

Μαύρα σύννεφα που προμηνύουν… ακραία καιρικά φαινόμενα μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Αν επιβεβαιωθούν οι νέες δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών, τότε η Κίνα θα σταματήσει να τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη με τρόπο που ο πλανήτης θα βιώσει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, από τότε που ο ασιατικός δράκος έγινε πολύτιμος για την παραγωγή, τις εξαγωγές και την κατανάλωση.

Ενώ καθημερινά εμφανίζεται και ένας επενδυτικός οίκος που αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Κίνα, έρχεται χθες η Capital Economics να αμφισβητήσει ευθέως τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν οι κινεζικές αρχές, προβλέποντας ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα προσγειωθεί ανώμαλα, με ανάπτυξη μόλις 2% το 2022. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα κάνουν το λάθος να επιβάλλουν lockdown τύπου Σαγκάης και στο Πεκίνο.

Οι επιπτώσεις των αυστηρών lockdown έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες αντιξοότητες που αντιμετώπιζε η Κίνα και πριν την πανδημία, με την Capital Economics να εκτιμά ότι τα προβλήματα πλέον είναι πιο άμεσα και θα προσγειώσουν την ανάπτυξη όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να συνηθίσει να εξαρτάται πολύ λιγότερο από την Κίνα. Να πούμε εδώ ότι η κινεζική οικονομία συνεισφέρει περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στο παγκόσμιο οικονομικό outlook που παρουσίασε στις αρχές Απριλίου το ΔΝΤ, προβλέπει ανάπτυξη 3,6% φέτος για το παγκόσμιο ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι η κινεζική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 4,4%.

Αν λοιπόν η Κίνα εμφανίσει μικρότερη από το ήμισυ της προβλεπόμενης ανάπτυξης, τότε ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα ντόμινο που θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει από την Ευρώπη και θα διαχυθεί στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η απογοητευτική πρόβλεψη του βρετανικού οίκου θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας περιόδου τεράστιων ανακατατάξεων στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, την ώρα που η Ρωσία απομονώνεται και η παγκοσμιοποίηση επιβραδύνει.

Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Κίνα: Η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας ρίχνει στροφές επικίνδυνα, υπό το βάρος του μεγαλύτερου κύματος πανδημίας που έχει αντιμετωπίσει την τελευταία διετία. Οι αυστηροί περιορισμοί και τα lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις, έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται το 40% του ΑΕΠ και το 80% των εξαγωγών της Κίνας. Μιλάμε για μία οικονομία που στη χειρότερη χρονιά της πανδημίας για ολόκληρο τον πλανήτη, το 2020, είδε το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται κατά 2,3%. Μία οικονομία που εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% κάθε χρόνο από το 1990 και που έχει πιάσει ρυθμούς ακόμη και της τάξης του 14,2% (1992, 2007).

Γίνεται αντιληπτό ότι η απότομη προσγείωση στο 2% θα επηρεάσει τα πάντα, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε Ευρώπη και Αμερική. Μην ξεχνάμε δε, ότι η αμερικανική οικονομία προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών και τη Fed να επιταχύνει με πρωτοφανή τρόπο τις αυξήσεις επιτοκίων. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη δέχεται τεράστια πίεση από τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της ύφεσης.

Όπως τονίζει η Capital Economics, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά τα lockdown του 2020 στηρίχθηκε στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Σήμερα, οι κατασκευαστές δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τα υφιστάμενα project και δεν πρόκειται να ξεκινήσουν καινούρια μέχρι να σημειωθεί σημαντική άνοδος στις πωλήσεις.

Η 25ετής άνθηση της αγοράς ακινήτων χάνει τη δυναμική της καθώς η αστικοποίηση έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και ο πληθυσμός των νέων αγοραστών κατοικίας μειώνεται συνεχώς. Οι εξαγωγές ήταν αυτές που έδωσαν τεράστια ώθηση στην Κίνα και τη μετέτρεψαν στον μεγαλύτερο εξαγωγό αγαθών στον πλανήτη, όμως πέρα από τις έκτακτες συνθήκες μιας πανδημίας, δεν μπορούν να την ανεβάσουν περισσότερο. Η Capital Economics τονίζει ότι οι επενδύσεις που βασίστηκαν στον δανεισμό έδωσαν στην Κίνα υποδομές παγκοσμίου βεληνεκούς, όμως απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού της κλάδου. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών, καταλήγει ο βρετανικός οίκος, θα είναι οι ασθενέστερες σε σύγκριση με τις περισσότερες εκτιμήσεις οικονομικές επιδόσεις τα επόμενα τρίμηνα. Και ενώ οι προβολείς στρέφονται στο πως θα αντιμετωπίσει το πανδημικό κύμα η Κίνα, οι προκλήσεις για το Πεκίνο θα είναι πολύ μεγαλύτερες στο μέλλον.