Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και τους επόμενους μήνες

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και τους επόμενους μήνες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από ότι αναμενόταν με τους κινδύνους να δείχνουν αυξημένοι, αλλά συνέχισε να προβλέπει πως θα υποχωρήσει αργότερα φέτος. Στη συνέντευξη τύπου μετά τη διατήρηση της πολιτικής της αμετάβλητης, όπως αναμενόταν εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε μεν πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα κάνουν βεβιασμένες κινήσει,  αλλά επέλεξε επίσης να μην επαναλάβει προηγούμενα σχετικά σχόλιά της πως «μια αύξηση επιτοκίων φέτος είναι πολύ απίθανη».

«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν, αλλά να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε σχέση με τις προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο, τα ρίσκα για την προοπτική του πληθωρισμού δείχνουν προς τα πάνω, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Η κατάσταση έχει αλλάξει» συμπλήρωσε. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπήρχε ομόφωνη ανησυχία στα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην σπεύσουν σε συμπεράσματα μέχρις ότου έχουν περισσότερα στοιχεία.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και τα μέλη συμφώνησαν ότι η όποια απόφαση η κίνηση θα είναι βαθμιαία. Ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed στις ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν αρχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής, η ΕΚΤ την διατήρησε αμετάβλητη, σταθερή στην πορεία παροχής επαρκούς τόνωσης στην οικονομία των 19 χωρών του ευρώ.

Σύμφωνα με την Lagarde, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,1% τον Ιανουάριο, που υπερέβη τις προβλέψεις, ήταν κυρίως αποτέλεσμα άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της ανόδου των τιμών ενέργειας, με τις υψηλότερες τιμές τροφίμων να έχουν επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος για μεταφορές και λιπάσματα.

Όσο για την επίπτωση της πανδημίας COVID-19, γίνεται λιγότερο απειλητική με κάθε κύμα αλλά οι διάφοροι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης αναφέρθηκε και σε γεωπολιτικά σύννεφα πάνω από την Ευρώπη που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των 19 χωρών του ευρώ έχει επιμείνει εδώ και καιρό οτι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς την παρέμβαση της και οτι θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2022.

Συνεπώς το να αποσύρει την τονωτική της πολιτική τώρα θα ήταν αντιπαραγωγική κίνηση. Οι αγορές όμως έχουν αρχίσει να αμφισβητούν το αφήγημα αυτό, ιδιαίτερα καθώς η ΕΚΤ υποεκτίμησε την κορύφωση του πληθωρισμού πρόσφατα, εξέλιξη που την ανάγκασε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της επανειλημμένα. Οι αγορές ήδη τιμολογούν αύξηση 28 μονάδων βάσης στα επιτόκια φέτος με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Ιούλιο, παρά την πρόσφατη επιμονή της ΕΚΤ ότι μια κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων δεν είναι πιθανή φέτος.