Λ. Κατσέλη: Τέλος του έτους και υπο προυποθέσεις η άρση των capital controls

Λ. Κατσέλη: Τέλος του έτους και υπο προυποθέσεις η άρση των capital controls

Υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να αρθούν έως το τέλος του 2016 οι περισσότεροι ή και όλοι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δηλαδή τα capital controls εκτιμά η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη ενω σημειώνει πως αιτία για την  μη επιστροφή των καταθέσεων είναι ο φόβος των καταθετών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κα. Κατσέλη εξέφρασε την πεποίθηση πως «το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών, αν όχι όλοι, μπορούν να αρθούν το φθινόπωρο και προς το τέλος του έτους» παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι δύο ακόμη προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών - η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες - δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΤΕ, «θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, η οποία θα βοηθήσει αλλά δεν είναι πανάκεια, για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ανέφερε ακόμη ότι, η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα. «Οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, αλλά η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Αναφορικά με το Brexit δήλωσε ότι πιθανή σημαντική πτώση της στερλίνας θα επηρεάσει και τις ελληνικές εξαγωγές. Βασικό θέμα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές, καθώς «όταν υπάρχει κρίση σε μία χώρα, αυτή διαχέεται και στις άλλες χώρες που είναι συνδεδεμένες μαζί της».

Σχετικά με το ελληνικό χρέος, είπε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί ουσιαστικά, προκειμένου να δοθεί και στους επενδυτές το μήνυμα ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο βάρος. Για τις επενδλύσεις ανέφερε πως για να έρθουν θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα του φορολογικού και του θεσμικού πλαισίου, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές δεν πρόκειται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα εάν το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε μήνα. Θα προτιμήσουν να επενδύσουν κάποιου αλλού. Θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων όλες τις παραμέτρους. Τα τρία βασικά κίνητρα: χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα αντιστοιχούν σε διάφορες αγορές, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις και απλούστευση στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και στο δικαστικό σύστημα».