Λ. Κατσέλη: Μονοδιάστατες διοικήσεις επιβάλλουν τα κριτήρια του νόμου

Λ. Κατσέλη: Μονοδιάστατες διοικήσεις επιβάλλουν τα κριτήρια του νόμου

Ως τη σημαντικότερη πρόκληση για την Εθνική Τράπεζα χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση των δομών διακυβέρνησης η πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Λούκα Κατσέλη, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στα κριτήρια του νόμου για τις τραπεζικές διοικήσεις. 

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις που θα κρίνουν την πορεία προς βιώσιμη κερδοφορία και την ενίσχυση της μακροχρόνιας εταιρικής αξίας. Αυτές είναι α) η υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου, β) η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γ) η προετοιμασία της ΕΤΕ για να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά στο νέο ψηφιακό τοπίο και δ) την αναβάθμιση και αναμόρφωση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. 

Πιο αναλυτικά, για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, η κ. Κατσέλη σημείωσε τα ακόλουθα:

«Σε ό,τι αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνθεσή του οφείλει και πρέπει να αντικατοπτρίζει την αναγκαία ποικιλομορφία ικανοτήτων, δεξιοτήτων εμπειριών, γνώσεων και προσόντων που έχει ανάγκη ένας μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, όπως η Εθνική, που είναι εκτεθειμένος σε πολλαπλούς, σύνθετους κινδύνους και που συνδέεται με όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας. Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης , το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Είναι σαφές, ότι τα περιοριστικά αυτά κριτήρια επιβάλλουν στις τράπεζες της Ελλάδας ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο, με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο. Η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης – μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό – θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με την ισχυρή παράδοση, το κύρος, την πρωτοπορία και την σημαντική συμβολή της στον αναπτυξιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά κυρίως με τη σταθερή και διαχρονική εμπιστοσύνη των Μετόχων, Πελατών, Καταθετών και Εργαζομένων της, αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και σιγουριάς για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Βασική επιδίωξη όλων μας είναι να διατηρήσει και επαυξήσει τον ηγετικό του ρόλο και να συμβάλει ενεργά, με όρους αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, στη στήριξη των επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της Ελληνικής παραγωγικής βάσης».