Kυρ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ψηφιακός κόμβος

Kυρ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ψηφιακός κόμβος

Η χώρα μας μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στον τομέα παραγωγής καινοτομίας και τεχνολογίας. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία Ινστιτούτου. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ψηφιακό τομέα. Η έκρηξη των επενδύσεων (Microsoft, Pfizer, Digital Realty, Amazon Web Services) οφείλεται και στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, εκτός από το ψηφιακό άλμα που έχει συντελεστεί στο δημόσιο. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Digital Economy Forum 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί σήμερα το σημείο εκείνο, που συγκεντρώνει θετικά πρόσημα αξιολόγησης από το σύνολο της κοινωνίας. Αποδείξαμε πως η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να κάνει ψηφιακά άλματα , που φάνταζαν αδύνατα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Τη σύσταση του συγκεκριμένου υπουργείου σχεδιάζαμε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές. Η απλοποίηση των διαδικασιών συνενώνεται με το gov.gr».

Ο ίδιος δήλωσε πως όλοι θέλουν να συνεργάζονται με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γιατί έχουν όφελος από αυτό, σχολιάζοντας τη ψηφιακή «επανάσταση» που συντελείται στο ελληνικό δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε « η ψηφιοποίηση του κράτους δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες, αλλά και στην απλοποίηση διαδικασιών».

Όπως τόνισε  ο πρωθυπουργός «αποδείξαμε σε σύντομο διάστημα ότι η ελληνική διοίκηση μπορεί να κάνει ψηφιακά άλματα υποστηριζόμενη από ελληνικές εταιρείες. Άλματα που πριν λίγο καιρό ήταν αδύνατο να κάνουμε» και υπογράμμισε πως «η ψηφιακή μετάβαση είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού μας από την εποχή που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση και σχεδιάζαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αποτελεί πρόκληση η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων, ενώ ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν υψηλή ειδίκευση και μπορούν να προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες». Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΣΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «μπορούμε να εξάγουμε και εμείς ψηφιακή τεχνογνωσία e government, και πίσω από αυτό να έλθουν και επιχειρήσεις να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Αυτό το έχουμε πετύχει γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, αναφερόμενος στη διαλειτουργικότητα υπογράμμισε πως «αυτή σημαίνει πως άπαντες πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να δουλέψουν μαζί. Κανείς δεν είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης ούτε συστημάτων, ούτε δεδομένων, ιδίως σε μία κυβέρνηση που της αρέσει η λογική των ανοιχτών δεδομένων, πράγμα, που έχουμε κάνει και για τα δεδομένα της πανδημίας.