Κ.Τόμσεν: Χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα

Κ.Τόμσεν: Χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα

Πάνω από 1,26 δις. ευρώ δόθηκαν το 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Σε ένα έτος ρεκόρ για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπου χρηματοδότησε την ελληνική οικονομία με 2,8 δις.ευρώ. Για φέτος αναμένεται η υπογραφή νέων έργων ύψους 2,5 δις.ευρώ, ενώ υπάρχει σχέδιο πενταετίας για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας . Τον Ιανουάριο του 2021 συμφωνήσαμε να χρηματοδοτήσουμε με 595 εκατ.ευρώ την πολιτική προστασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η δράση της τράπεζας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και έχει υψηλό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή η ΕΤΕπ αναμένεται να χρηματοδότησει δράσεις για το κλίμα, την ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε ένα σχέδιο ύψους 5 δις.ευρώ. Τι δηλώνει ο Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κύριε Αντιπρόεδρε, ποια η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και πως θα συμβάλλετε στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Καθώς η Ελλάδα ατενίζει το οικονομικό της μέλλον της με αισιοδοξία, η ΕΤΕπ εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της χώρας για την υπέρβαση των οικονομικών προκλήσεων.Από το 1963 συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας και σήμερα συνεργαζόμαστε στενότερα από ποτέ με τις ελληνικές αρχές. Το 2020 ήταν έτος ρεκόρ για την Τράπεζα, καθώς ενίσχυσε με χρηματοδοτήσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα.

Αυτό περιελάμβανε τόσο στην ανταπόκριση σε προκλήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό, όσο και τη δυνατότητα συνέχισης των επενδύσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 45% της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα πέρυσι, υποστήριξε τη δράση για το κλίμα και την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό καταδεικνύει τις κοινές κλιματικές φιλοδοξίες της Ελλάδας και της ΕΤΕπ για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι η ΕΤΕπ αναμένει φέτος να υπογράψει νέα χρηματοδότηση άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα. Αυτό θα σημαίνει ότι το 2021 θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό περιλαμβάνει την αναμενόμενη υπογραφή 600 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σχεδιάστηκε τις εβδομάδες μετά την έναρξη της πανδημίας για να αυξήσει τη χρηματοδότηση των εταιρειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Σχετικά με την ερώτησή σας, για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΤΕπ θα συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία, όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, η ΕΤΕπ θα βοηθήσει στη διαχείριση επενδύσεων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, του λεγόμενου «Greece 2.0».

Αυτή η δράση, αντιπροσωπεύει την πρώτη επίσημη συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και ενός εθνικού εταίρου για να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του για επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα διασφαλίσει ότι εκτός από την ανάκαμψη μετά την πανδημία, θα υπάρξουν δράσεις για το κλίμα, αξιοποιώντας τις ψηφιακές ευκαιρίες και επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.

Τα τελευταία 58 χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστήριξε τις επενδύσεις στην Ελλάδα για να ξεκλειδώσει τις οικονομικές ευκαιρίες, να μετασχηματίσει τις υπηρεσίες και να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα. Η Τράπεζα είναι τώρα έτοιμη να υποστηρίξει τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρέχονται από τα ταμεία του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Πρέπει να τονίσουμε, πως δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών. Δημιουργούμε ευκαιρίες ανάπτυξης, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Προωθούμε την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τι είδους projects αναμένεται να δούμε φέτος και σε ποιους τομείς θα στραφεί η χρηματοδότηση της Τράπεζας;

Καταλαβαίνετε, πως δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για συγκεκριμένα έργα ακόμη, μπορώ να μιλήσω για τους βασικούς βασικούς τομείς της οικονομίας, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις. Η Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την καλύτερη αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον εντοπισμό πιθανών έργων του δημόσιου τομέα, ιδιωτικών επενδύσεων, χρηματοδοτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στοχευμένων συμβουλευτικών πρωτοβουλιών.

Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρώτη συνεργασία της ΕΤΕπ για την υλοποίηση επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που συμφωνήθηκε στην Ευρώπη, οπότε θα ανοίξουμε ένα μονοπάτι για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ. Οι βασικοί στόχοι των επενδύσεων 5 δις.ευρώ είναι η υποστήριξη της δράσης για το κλίμα, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μαζί με άλλους τομείς που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες στην Ελλάδα. Όλα τα έργα θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ και θα επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ παράλληλα με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ποιά η θέση σας σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τις δρομολογούμενες επενδύσεις; Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη;

Η Ελλάδα αντιμετώπισε δύσκολες εποχές τα τελευταία χρόνια, αλλά η ETEπ ήταν και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της. Η τράπεζα είναι πιστή στη δέσμευσή της να συνεχίσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Όπως ανέφερα και προηγουμένως η συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χώρα ανήλθε σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στα 59 χρόνια της παρουσίας μας στη χώρα.

Ενισχύσαμε τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με 11 κορυφαίες τράπεζες και παρείχαν περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ νέων στοχευμένων χρηματοδοτήσεων για εταιρείες στους κλάδους που εκτίθενται περισσότερο στον COVID-19, παράλληλα με τις πιστωτικές γραμμές για τη γεωργία και της δράσης για το κλίμα. Αυτό επέτρεψε σε χιλιάδες εταιρείες να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες, καθώς και να υποστηρίξουν έργα μικρής κλίμακας για την κατασκευή ασφαλέστερων δρόμων, καλύτερα σχολεία και προστασία από πλημμύρες. Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, ανακοινώσαμε τη μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΤΕπ για πολιτική προστασία στην Ευρώπη που θα μεταμορφώσει την προστασία από φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Αυτό είναι δυνατό μόνο χάρη στην κοινή δέσμευση και αφοσίωση των ομολόγων μας σε όλη τη χώρα και της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα Η ΕΤΕπ, ο Πρόεδρος Χόιερ ανακοίνωσε τη δημιουργία του ITG στην Αθήνα με στόχο να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία απέδωσε. Με την ενίσχυση του ισχυρότερου συμβουλευτικού έργου και τη διασφάλιση μιας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας, η ομάδα που εδρεύει στην Αθήνα έκανε μια πραγματική διαφορά και εξασφάλισε ότι η ΕΤΕπ μπορεί να συνεισφέρει μέσω της μοναδικής οικονομικής και συμβουλευτικής τεχνογνωσία της, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές

Φυσικά, κατανοούμε ότι οι οικονομίες δεν μπορούν να μεταμορφωθούν εν μία νυκτί, ειδικά εφόσον η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να έχει αβεβαιότητες. Όμως, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση για σκοπούς ανάκαμψης του COVID-19 επικεντρώνεται στην παροχή άμεσης και μεγάλης οικονομικής υποστήριξης για την ενίσχυση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, το κύριο έργο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα επικεντρώνεται στην εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης γενικότερα.

Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να καρποφορήσει. Θα απαιτήσει επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του κράτους, κάτι που ήδη αρχίζει να γίνεται στη χώρα.

Κατά την άποψή μου, σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη ευκαιριών και έλξης για τους επενδυτές. Η εμπειρία της ΕΤΕπ είναι ότι υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές και καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και μερικοί πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι. Το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα είναι ζωντανό, με πολλές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις να γίνονται δημοφιλείς στο εξωτερικό. Παρατηρώ ότι παρά την κρίση του Covid, υπάρχει ένα θετικό συναίσθημα στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της, και πίστη ότι η σκληρή δουλειά θα φέρει αποτελέσματα.

Τέλος, η δράση σας στην Ελλάδα έχει σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Μπορείτε να μας πείτε τις πρωτοβουλίες σας που υποστηρίζουν την ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις;

Ένα από τα βασικά σημεία που εστιάζουμε, όπως αναφέραμε και στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ελλάδα , είναι η συμβολή μας με περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η χρηματοδότηση στοχεύει τόσο στην επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία και στην υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η διπλή εστίαση έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι η οικονομική υποστήριξη βοηθά την ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ανακοινώσαμε ότι η ΕΤΕπ παρέχει 400 εκατομμύρια ευρώ για να διευρύνει τον αντίκτυπο των προσπαθειών της Ελληνικής Αναπατυξιακής Τράπεζας για να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, θα συνεχίζουν να καινοτομούν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Η ΕΤΕπ επίσης συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για να ξεκλειδώσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον COVID-19.

Η χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, midcap και εταιρική χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα, τον μεγαλύτερο τραπεζικό εταίρο μας στην Ελλάδα, θα ενισχυθεί με συμπληρωματικές εγγυήσεις που παρέχονται τόσο από την ΕΤΕπ όσο και από το ΕIF, επιτρέποντας έτσι σε εταιρείες όλων των μεγεθών να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πλεονεκτική χρηματοδότηση, αντέχοντας τις επιχειρηματικές προκλήσεις της πανδημίας και να επενδύσουν για το μέλλον.

Επίσης, πέρα ​​από τον κοινωνικό αντίκτυπο της βοήθειας των επιχειρήσεων, η ΕΤΕπ έχει δώσει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της πρόληψης καταστροφών, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θανατηφόρες πυρκαγιές και πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και ο αντίκτυπος του COVID-19 έδειξαν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη καταστροφών, η ταχεία αντίδραση και η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Τον Ιανουάριο, η ΕΤΕπ συμφώνησε να παράσχει υποστήριξη 595 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση της πρόληψης και της διαχείρισης καταστροφών. Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΤΕπ για πολιτική προστασία και ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές και την πρώτη μας υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα επιταχύνει τα έργα προτεραιότητας σε όλη την Ελλάδα και θα επιτρέψει σε ολόκληρη τη χώρα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών και πανδημιών.

Το πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα 5 χρόνια, θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, επιτρέποντας ταχύτερη αντιμετώπιση, ενισχυμένη τοπική ετοιμότητα και συντονισμό, καθώς και καλύτερη οργάνωση του προσωπικού και απόκτηση εξοπλισμού.

Επίσης νωρίτερα φέτος τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρό μας Βέρνερ Χόιερ και εγώ, ανακοινώσαμε ότι η ΕΤΕπ θα παράσχει 875 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων αστικής ανάπτυξης και ενεργειακής απόδοσης. Αυτό θα επιταχύνει την εθνική εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης Ηλέκτρα και των σχεδίων βιώσιμων αστικών επενδύσεων Αντώνη Τρίτση.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα ξεκλειδώσουν νέες επενδύσεις για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την ενίσχυση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποβλήτων και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας, της δημόσιας υγείας και της σεισμικής προστασίας. Οι κοινότητες σε όλη την Ελλάδα θα επωφεληθούν από καλύτερα σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις