Κρίσιμη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Κρίσιμη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Τρία θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη βιομηχανία και την ενεργειακή αγορά και τα οποία θυμίζουν «Γεφύρι της Άρτας», λόγω των καθυστερήσεων και των αναβολών που τα χαρακτηρίζουν, θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή ευρύτατη σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει το ΥΠΕΝ. Πρόκειται για τη διακοψιμότητα, τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ), για τα οποία οι συμμετέχοντες θέλουν να πιστεύουν ότι θα ακούσουν οριστικές αποφάσεις.

Στις 10 το πρωί, αύριο, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ, το ΛΑΓΗΕ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το ΣΕΒ, την ΕΒΙΚΕΝ, τον ΕΣΗΑΠΕ, τον ΕΣΑΗ, την ΕΠΗΕ, την ΕΛΕΤΑΕΝ, το ΣΕΦ, καθώς και άλλους εννέα συνδέσμους, που εκπροσωπούν φωτοβολταϊκή ενέργεια και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να ενημερώσει για τις ρυθμίσεις που επίκεινται στα θέματα αυτά, για τα οποία κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, έχει καταγραφεί προβληματισμός για το άνοιγμα των συμμετοχών στη συνάντηση αυτή, που θα είναι κλειστή, συνεπώς, και για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της συζήτησης.

Η βιομηχανία αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον το περιεχόμενο που θα έχει η απόφαση για τη διακοψιμότητα, προσβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη πλέον καθυστέρηση. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών προσέρχονται σχεδόν με πολεμική διάθεση, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, θα επωμισθούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από το μέτρο, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, από αυτήν που είχε υπολογισθεί αρχικά.

Ανάλογο, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα ΑΔΙ, τα οποία στερούνται για το 2015, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα, ειδικά οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Ερωτηματικό παραμένει αν θα μπορέσουν τα μέτρα για τα ΑΔΙ και το ΜΑΜΚ να προωθηθούν τάχιστα από τις αρχές του 2016, με δεδομένο το πρόβλημα στελέχωσης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, που θα στερηθεί τέσσερα από τα μέλη της τον επόμενο μήνα.

Υπό αυτήν την έννοια, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον αν η αυριανή συνάντηση θα έχει το χαρακτήρα ανακοίνωσης μέτρων ή θα εξαντληθεί σε επίπεδο προθέσεων και αναζήτησης ισορροπιών.