Κουαρτέτο αποφάσεων για τα capital controls

Κουαρτέτο αποφάσεων για τα capital controls

Του Βασίλη Γεώργα

Με τον όρο ότι για κάθε αλλαγή που εισηγείται η κυβέρνηση για το καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει από εδώ και πέρα να συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ESM (European Stability Mechanism/ Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «εμπλουτίζεται» σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με τους δανειστές.

Πηγές που έχουν δει το σχετικό προσχέδιο δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά νέες καθυστερήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό περαιτέρω άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, κυρίως λόγω της πρόσθετης «γραφειοκρατίας» αλλά και των πιθανών διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν μεταξύ τους οι δανειστές για το θέμα του οδικού χάρτη άρσης των capital controls.

Αμφιβολίες...

Δημιουργούνται έτσι αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα θα εγκριθεί και θα τεθεί τελικά σε ισχύ η επιδιωκόμενη χαλάρωση –κίνητρο που προτείνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του «παλαιού» και του «νέου» χρήματος στο τραπεζικό σύστημα. Την απόφαση αυτή έσπευσε να προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας ο ίδιος πάντως να προσδιορίσει χρονικά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

...και χαμηλός πήχης προσδοκιών

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με την οποία τα «νέα» χρήματα που θα επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα από στρώματα, θυρίδες, μισθοδοσία, τζίρο επιχειρήσεων κλπ δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς αναλήψεων, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η μακρά διαδικασία περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls. Παρότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα πρώτο κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ο πήχης των προσδοκιών τοποθετείται χαμηλά, καθώς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά από όσα βίωσαν καταθέτες και επιχειρήσεις τους προηγούμενους μήνες θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Έτοιμος ο μηχανισμός για τον διαχωρισμό

Ανάλογη εισήγηση για διαχωρισμό παλαιού και νέου χρήματος στους καταθετικούς λογαριασμούς είχε υποβληθεί και πέρυσι το φθινόπωρο, ωστόσο η πρόταση δεν πήρε ποτέ το πράσινο φως να προχωρήσει.

Στο τραπεζικό σύστημα έχει γίνει πάντως ο απαραίτητος σχεδιασμός ώστε να εφαρμοστεί και πρακτικά ο διαχωρισμός των νέων καταθέσεων από τις παλαιές. Όπως διευκρινίζουν πηγές, δεν θα απαιτηθεί δημιουργία ξεχωριστών λογαριασμών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς θα γίνεται αυτόματα η άθροιση των χρημάτων από την ημέρα εφαρμογής της υπουργικής απόφασης.