Kl. Regling: Να μην προσβάλλει τον ελληνικό λαό η Γερμανία

Kl. Regling: Να μην προσβάλλει τον ελληνικό λαό η Γερμανία

Την πεποίθηση του ότι ειδικοί εσωτερικοί λόγοι δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να εξέλθει από τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζονται εδώ και επτά χρόνια, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, καλώντας παράλληλα ωστόσο τη Γερμανία να αναγνωρίσει την πρόοδο της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο «Walter Eucken Institute», ο Klaus Regling υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα στήριξης, καθώς «πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τα τόσο σοβαρά προβλήματα και πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο αδύναμη η ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει». Επιπλέον, όπως τόνισε ο ίδιος, η πορεία της χώρας «πήρε λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη για μια περίοδο έξι μηνών το 2015».

Παράλληλα όμως, ο κ. Regling κάλεσε τη Γερμανία να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. «Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία απαράδεκτη στρέβλωση των γεγονότων και προσβολή του ελληνικού λαού, ο οποίος αναγκάστηκε να δεχθεί περικοπές μισθών, μισθών και συντάξεων που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα χαρακτηρίζοντας την πορεία του προϋπολογισμού αξιοσημείωτη, επισημαίνοντας ότι το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ αλλά το 2016, η Ελλάδα είχε επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7%.

Όπως είπε μάλιστα ο Klaus Regling, «μόνο η Γερμανία και ακόμα τρεις χώρες της ΕΕ είχαν πλεόνασμα που ήταν σχετικά υψηλότερο», αναφέροντας ότι μια τέτοια επιτυχία θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και τονίζοντας ότι η Γερμανία πρέπει να το εκτιμήσει.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς αν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου το επόμενο έτος, κάτι που υπενθύμισε ότι είχαν κάνει οι προκάτοχοι της το 2014. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι η αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι χώρες (της ΕΕ) δεν θα είναι πρόθυμες να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος  εάν αυτό χρειαστεί τότε.  

Τον Ιούλιο η εκταμίευση 7,7 δισ. ευρώ - Προϋπόθεση τα ληξιπρόθεσμα για το υπόλοιπο

Το πρώτο μέρος με τα 7,7 δισ. ευρώ από τη δόση συνολικού ύψους 8,5 δισ. που αποφασίστηκε για την Ελλάδα στο πρόσφατο Eurorogroup, θα εκταμιευθεί στις αρχές του Ιουλίου, ενημέρωσε ο επικεφαλής του ESM σε επενδυτικό σημείωμα.

Στη συνέχεια, προβλέπεται ότι το Σεπτέμβριο θα εκταμιευθεί και το υπόλοιπο ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού κράτους, αλλά προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει συνεισφέρει ήδη με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόσθεσμων.

(φωτογραφία: SOOC)