Kl. Regling για Ελλάδα: Έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε

Kl. Regling για Ελλάδα: Έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε

«Έχουμε ακόμη αρκετά πράγματα να κάνουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling από το βήμα του συνεδρίου του Economist, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη ημέρα.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη, τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «αν συνεχιστεί η δουλειά, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, φέτος ή το επόμενο έτος». 

Αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός «και όχι πια η λιτότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Regling σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με σωστές πολιτικές, η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη των προβλέψεων». Έφερε ως πρόβλημα τους δημογραφικούς παράγοντες (μείωση γεννήσεων, γήρανση πληθυσμού), αλλά επεσήμανε πως «όταν η κατάσταση βελτιωθεί, όταν ενισχυθεί η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα, αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν και αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».

Ανέφερε πως αξίζουν συγχαρητήρια «στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές αρχές» γι'' αυτά που πέτυχαν. Πάντως, κάνοντας μια αναδρομή, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Παράλληλα, ο Klaus Regling απέκλεισε τη λήψη νέων δημoσιονομικών μέτρων και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία. Ειδικότερα, ο κ. Regling ανέφερε ότι «η δημοσιονομική ευθύνη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης», εξηγώντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη είναι «η επιβράβευση που λαμβάνουν οι χώρες – και οι πολίτες τους- για τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι η εκταμίευση μέρους της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα το ποσό των 173,5 δισ. ευρώ, με τη χώρα να εξοικονομεί περί τα 10 δισ. ευρώ ετησίως από το χαμηλό κόστος δανεισμού, εξήγησε.

«Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, θα γίνει η επόμενη επιτυχία του ESM» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας στην ομιλία του στο συνέδριο ότι «με τα μέτρα που ενέκρινε το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, πλέον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Sooc)