Κι όμως στο θέμα του ελληνικού χρέους… πάμε καλά

Κι όμως στο θέμα του ελληνικού χρέους… πάμε καλά

Μήνα Αύγουστο με πληρωμένο το ΔΝΤ και το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων σημαντικά «συρρικνωμένο» σε σχέση με πέρυσι λόγω της κρίσης και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, το οικονομικό επιτελείο «μετράει» διαθέσιμα της τάξεως των 37 δισ. ευρώ. Ό,τι και να γίνει λοιπόν μέσα στο επόμενο 18μηνο, όποια και αν είναι η πορεία της απόδοσης των ομολόγων, ακόμη και αν η χώρα υποχρεωθεί να μην προχωρήσει σε νέες εκδόσεις, το χρέος θα εξυπηρετηθεί κανονικά.

Κόντρα λοιπόν στο κλίμα των μνημονιακών ετών, έτσι όμως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες διεθνώς που μπορεί να εγγυηθεί με μετρητά την εξυπηρέτηση του χρέους της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξη για την πορεία του χρέους της, τηρουμένων βέβαια των συνθηκών. Η εξαιρετικά δυσμενής χρονική συγκυρία μας βρίσκει με σχεδόν το σύνολο του χρέους να τοκίζεται με σταθερό επιτόκιο. Άρα και στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2023, θα εγγραφεί πρόβλεψη για τόκους της τάξεως των 4,5-5 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα ποσοστό άνω του 40% θα προβλεφθεί να καλυφθεί με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την άλλη, μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων (χρεολύσια) του 2023 θα έχει ήδη προπληρωθεί από φέτος. Το ΔΝΤ έχει ήδη φύγει από τη μέση, ενώ τα διμερή δάνεια του 2023 (τα λεγόμενα GLF) θα αποπληρωθούν πρόωρα από φέτος με την καταβολή συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χρεολύσια που θα απομένουν να αποπληρωθούν του χρόνου, δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 δισ. ευρώ ποσό που προφανώς υπερκαλύπτεται με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Όσον αφορά στην αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα τελικά στοιχεία της φετινής χρονιάς αναμένεται να εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές. Με εκτιμώμενο μέσο πληθωρισμό της τάξεως του 8% αλλά και πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% (η νέα πρόβλεψη θα επισημοποιηθεί μόλις βγουν τα στοιχεία του β’ τριμήνου) το ΑΕΠ θα ξεπεράσει φέτος τα 200 δις. ευρώ και η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πέσει αρκετά κάτω από το 180% πολύ χαμηλότερα δηλαδή σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει και στον προϋπολογισμό αλλά και στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού που συνέταξε ο ΟΔΔΗΧ τον χειμώνα.