Κέρδισε, για άλλη μία φορά, η τρόικα

Κέρδισε, για άλλη μία φορά, η τρόικα

Η πολυπόθητη συμφωνία με τους πιστωτές επετεύχθη, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν να γίνουν εν τέλει δεκτές από την ελληνική κυβέρνηση όλες οι θέσεις της Τρόικας.

Παρά την «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης για προστασία του 80% - 90% των δανειοληπτών, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά μόλις το 25% των δανειοληπτών -και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε, προσφέρει προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ.

Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

«Καυτή πατάτα» η πώληση δανείων σε funds

Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και της πώλησης δανείων σε ξένα funds, παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ότι πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει -δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση- το ενδεχόμενο να πωληθούν σε funds και στεγαστικά δάνεια…

100 δόσεις

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι «κόκκινες» κάρτες σε χιλιάδες οφειλέτες, που θα αποβάλλονται με συνοπτικές διαδικασίες, αφού η διάταξη που θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή θα προβλέπει ότι όποιος δεν εκπληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις τους θα έχει προθεσμία 20 ημερών να το πράξει, σε πρώτη φάση έως τον Ιούνιο του 2016, καθώς από το 2017 όποιος δεν πληρώνει θα «χαιρετάει» τη ρύθμιση σε 10 ημέρες.