Κέρδη που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο η Royal Bank of Scotland. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη εξαμηνιαία επίδοση από την έναρξη της κρίσης και την καλύτερη από το πρώτο εξάμηνο του 2014» υποστήριξε σε δηλώσεις του στο CNBC ο επικεφαλής του οικονομικού τιμήματος, Ewen Stevenson.
Αξίζει να επισημανθεί πως η βρετανική τράπεζα δοκιμάστηκε πολύ από την κρίση. Χρειάστηκε να τεθεί σε πρόγραμμα διάσωσης και από το 2007 δεν κατάφερε να ανακοινώσει ούτε ένα κερδοφόρο έτος. Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία ταλανίζεται από σειρά νομικών σκανδάλων, μειώσεις θέσεων εργασίας και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η τράπεζα παραμένει από το 2007 υπό κρατικό έλεγχο, με την κυβέρνηση να κατέχει μερίδιο 73%.
Ωστόσο, παρά τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος προειδοποίησε πως η τράπεζα ενδέχεται να μην παρουσιάσει ούτε εφέτος θετικά αποτελέσματα. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην RBS 5,5 δισ. δολαρίων για την πώληση «τοξικών» χρεογράφων στεγαστικών δανείων.
Επιστροφή στο Άμστερνταμ
Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ολλανδικές αρχές για το ενδεχόμενο να "στεγάσει" στο Άμστερνταμ τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της μετά το Brexit. «Είχαμε μία τράπεζα εκεί με τις απαραίτητες άδειες. Είχαμε μία μεγάλη πορεία στο Άμστερνταμ και για εμάς τουλάχιστον είναι μία πολύ λογική επιλογή» τόνισε ο στο CNBC ο κ. Stevenson.
Όταν ρωτήθηκε, δε, για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που πρόκειται να μεταφέρει η RBS στο Άμστερνταμ, ο κ. Stevenson υποστήριξε ότι ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αφού δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 150 συνολικά.
Κέρδη 939 εκατ. στερλινών στο εξάμηνο
Αναφορικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου, η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 939 εκατ. στερλινών έναντι ζημιών δύο δισ. στερλινών που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι νομικές δαπάνες έφθασαν στα 396 εκατ. στερλίνες.