Κατέρρευσε ο νόμος Κατρούγκαλου, διαλύεται ο μύθος των πλεονασμάτων

Κατέρρευσε ο νόμος Κατρούγκαλου, διαλύεται ο μύθος των πλεονασμάτων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Δεν υπάρχει ασφάλεια στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Ο υπερφορολογημένος ταλαιπωρημένος και τελικά ανήμπορος να αντιδράσει πολίτης, βλέπει την κυβέρνηση που μετέτρεψε τις Ασφαλιστικές του Εισφορές σε βαριά επιπλέον φορολογία, να ξηλώνει μόνη της το πουλόβερ που η ίδια έπλεξε και τώρα πνίγει την οικονομία.

Από τη μία οι δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η «μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση» Κατρούγκαλου.

Από την άλλη οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μείωση των εισφορών που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η μάχη που δήθεν δίνει η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές να δεχθούν την μη περικοπή των συντάξεων, δηλαδή την εξομοίωση των αποδοχών παλαιών και νέων συνταξιούχων ουσιαστικά ανατρέπει τον ίδιο το νόμο και την κεντρική του φιλοσοφία.

Εκκρεμεί επίσης η καθοριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει την συνταγματικότητα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων όλων όσων κατέστησαν συνταξιούχοι πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, το θέμα της συνταγματικότητας των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, το θέμα του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών κλπ, του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων κλπ.

Με απλά λόγια: Το ασφαλιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει και απειλεί τώρα ακόμη και το αιματηρό επίτευγμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα μετά το κύμα των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους για την καταβολή αναδρομικών.

Οι αποφάσεις που αφορούν δικαστικούς και Δημοσίους Υπαλλήλους έχουν ήδη φτάσει στο επίπεδο της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δηλαδή είναι εξαιρετικά ώριμο το δικαίωμά τους για την επιστροφή των αναδρομικών. Το άμεσο κόστος των δικαστικών αποφάσεων υπέρ της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, εκτιμάται ήδη σε 2 έως 3 δισ Ευρώ.

Εφόσον δικαιωθεί τελεσίδικα το σύνολο των συνταξιούχων, το κόστος εκτινάσσεται σε 8 με 9 δισ Ευρώ. Αν όμως συμπεριληφθούν σε αυτά και τα ποσά που δικαιούνται οι εν ενεργεία εργαζόμενοι τότε οι υποχρεώσεις του Δημοσίου διογκώνονται στα 15 δισ. ευρώ που διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση πρωτογενών ή δημοσιονομικών πλεονασμάτων πάνω στα οποία στηρίζει το προεκλογικό της αφήγημα η κυβέρνηση.

Γι'' αυτό άλλωστε οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι θα ήταν ίσως καλύτερα να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο προτού δώσουν -μέσω του ESM- την οριστική τους απάντηση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων στην Ελλάδα.