Κατέρρευσαν οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Κατέρρευσαν οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει και τις διαρροές εσόδων για το Δημόσιο θα κληθούν για μια ακόμη φορά να τους πληρώσουν οι πολίτες μέσω της υπερφορολόγησης. Photo by olle svensson, CC BY 4.0.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει, με το Δημόσιο να στερείται σημαντικών εσόδων που θα μπορούσαν να γλιτώσουν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στους φόρους που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί η περιστολή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%(από τα 201 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ.).

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις αφήνοντας τα φαινόμενα διόγκωσης του λαθρεμπορίου να μεγεθύνονται σε βάρος των νοικοκυριών και του υγιούς ανταγωνισμού. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι δεν διενεργούνται έλεγχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2014 και μετά, οι έλεγχοι βαίνουν διαρκώς μειούμενοι, με αποκορύφωμα το 2016, οπότε οι έλεγχοι είναι μειωμένοι. Μάλιστα οι έλεγχοι που έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 δεν ισοδυναμούν ούτε με έναν μήνα του 2014.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 27.365 έλεγχοι με το ποσό της βεβαίωσης, δηλαδή των παραβάσεων που εντοπίστηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό, να ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν στους 8.859, ενώ οι παραβάσεις που καταλογίστηκαν ανήλθαν στα 13,78 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 67,6%.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών και η αφαίρεση των τελωνειακών αρμοδιοτήτων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ελέγχων σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Η μείωση των ελέγχων και η αύξηση του λαθρεμπορίου θα μπορούσε να πει κανείς ότι έφεραν το 2015 την αναπροσαρμογή του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Ανύπαρκτο το κράτος

Τα στοιχεία για το 2016 καταδεικνύουν την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού από τους ελέγχους στη διακίνηση, στα πρατήρια και στα διυλιστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του έτους διενεργήθηκαν μόλις 1.702 έλεγχοι και οι φόροι που καταλογίστηκαν ανήλθαν στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Κατάσχεση ίση με ένα ντεπόζιτο ΙΧ!

Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις πετρελαιοειδών, όπου το μέγεθος των κατασχέσεων δείχνει τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει σήμερα στον σχεδιασμό των ελέγχων, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το λαθρεμπόριο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης!

Στο πετρέλαιο κίνησης οι κατασχέσεις έφθασαν τα 4.260 λίτρα, όταν τα προηγούμενα χρόνια έφθαναν ή ξεπερνούσαν τα 100.000 λίτρα.

Δεν λειτουργεί το σύστημα εισροών-εκροών

Αυτό που αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν γνώση για το πώς δουλεύουν τα πληροφοριακά συστήματα είναι ότι το σύστημα εισροών - εκροών που τοποθετήθηκε σε όλα τα πρατήρια και τα διυλιστήρια δεν λειτουργεί. Σημειώνουν, δε, ότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να ελέγξει τα δεδομένα που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση από τα πρατήρια.

Για παράδειγμα όπως αναφέρουν, στην περίπτωση που ένα πρατήριο δεν στείλει στοιχεία για μία ή δύο μέρες (δηλαδή έχει αποσυνδέσει το λογισμικό) δεν θα ελεγχθεί από κανέναν. Το σύστημα θα εντοπίσει τη δυσλειτουργία, αλλά ουδείς θα ελέγξει γιατί το εν λόγω πρατήριο δεν έστειλε στοιχεία.

Η λυπητερή της απραξίας ξανά στους πολίτες

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου δεν λειτουργεί. Αντίθετα αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα και συνολικά για το 2014 τα νοικοκυριά μόνο για τους φόρους καυσίμων θα πληρώσουν περισσότερα 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Αν συνυπολογιστεί και η αύξηση των διεθνών τιμών, η κατάσταση για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες γίνεται δραματική.