Κατάργηση επιδομάτων και "ξερό" βασικό μισθό φέρεται να ζητά η τρόικα

Κατάργηση επιδομάτων και "ξερό" βασικό μισθό φέρεται να ζητά η τρόικα

Την κατάργηση των τριετιών και των υπόλοιπων επιδομάτων φέρεται να θέλει η τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελευθέρου Τύπου», που επικαλείται το συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλαν οι δανειστές στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, που αρχίζει το φθινόπωρο και θα έχει ως κύριο μέτωπο τα εργασιακά, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, και σε καθορισμό του από 1η Ιανουαρίου του 2017 σε νέο ποσό, χωρίς κανένα επίδομα.

Ουσιαστικά δηλαδή οι πιστωτές φέρεται να ζητούν να μην υπάρχει καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας, αλλά και να καταργηθούν τα επιδόματα που έχουν απομείνει, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, τέκνων και σπουδών.

Τέτοια αλλαγή μπορεί να φέρει μειώσεις σε μισθούς που θα φτάσουν ακόμα και το 30%, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο από το 2017 δεν θα προβλέπονται στον μισθό ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία.

Το μείζον θέμα είναι αν η κατάργηση θα αφορά όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά ή και όσους είναι ήδη εργαζόμενοι στην περίπτωση που συνάψουν νέα σύμβαση στον ίδιο εργοδότη ή προσληφθούν σε άλλη επιχείρηση υπό το νέο καθεστώς που θα διέπει τον κατώτατο μισθό.

Αλλαγές και στις ομαδικές απολύσεις;

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρόικα επισπεύδει τις συνολικές αλλαγές στα εργασιακά, καθώς ζητά εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα καταργεί συνδικαλιστικά προνομία και θα επιτραπεί ομαδικές απολύσεις χωρίς καμία διοικητική έγκριση, δηλαδή χωρίς να απαιτείται η απόφαση του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Τζέρι Ράις διαμήνυσε πως το Ταμείο δεν θα δεχτεί αντιστροφή μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί στα εργασιακά και ότι οι νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να εναρμονίσουν την ελληνική νομοθεσία με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εισηγήθηκε ότι η διοικητική έγκριση που απαιτεί η ελληνική νομοθεσία για κάθε ομαδική απόλυση δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ακόμα: - Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας «πάγωμα» και κατάργηση επιδομάτων