Κάντο όπως η Τράπεζα Εργασίας

Κάντο όπως η Τράπεζα Εργασίας

Στις 28 Φεβρουαρίου η Quest συγκαλεί συνέλευση για τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 3 νέες για κάθε μια παλιά επαναλαμβάνοντας ακριβώς την ίδια κίνηση που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2019: Η μετοχή είχε κοπεί τότε στα 3 κοντά στα επίπεδα των 20 ευρώ.

Τα stock split δεν αλλάζουν την περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας, δημιουργούν ωστόσο το λεγόμενο «wealth effect» στους μετόχους. Η προσδοκία της αύξησης της τιμής μετά την αποκοπή των νέων μετοχών δημιουργεί ενδιαφέρον το οποίο ανάλογα με την προϊστορία της εταιρίας τυγχάνει και ανάλογης πορείας βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα αυτό το οποίο πάντα μετράει είναι η ποιότητα και η κερδοφορία της εταιρίας.

Για τους παλαιούς της αγοράς (όσοι πρόλαβαν τη δραχμή, τη Σοφοκλέους, τις έγχαρτες μετοχές και τους Duran - Duran) η επιχείρηση που είχε γράψει ιστορία με τις δωρεάν μετοχές ήταν η Τράπεζα Εργασίας επί εποχής Καψάσκη. Το φαινόμενο είναι για συγγραφή χρηματιστηριακού εγχειριδίου με τίτλο «Πως να έχετε ενθουσιασμένους μετόχους».

Το 1988 η μετοχή έκοψε για πρώτη φορά στα 4. Το 1990 έκοψε για δεύτερη φορά στα 4. Μέσα σε τρία χρόνια ο μέτοχος των 100 τεμαχίων βρέθηκε με 1.600 κολλαριστές νέες μετοχές, οι οποίες πήραν μερίσματα όλες τις χρονιές από το 1988 έως το 1999. Η άνοδος της τιμής από τις αρχές του 1988 έως το 1999 ήταν 7.129% χωρίς τα μερίσματα, μεταβολή που θα ζήλευε σήμερα και ο πιο άπληστος Bitconner.

Η επιτυχία της Τράπεζας Εργασίας ήταν η δυναμική των κερδών της: Με την αύξηση της κερδοφορίας το μέρισμα που εισέπρατταν οι μέτοχοι ήταν ίδιο ή και καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά με αποτέλεσμα οι παλαιοί μέτοχοι να εμφανίζονται απρόθυμοι να πουλήσουν τις επιπλέον μετοχές που έπαιρναν δωρεάν.

Η διανομή δωρεάν μετοχών είχε επιτυχία σε δύο ακόμα περιπτώσεις εταιριών πληροφορικής στο πρόσφατο παρελθόν: Η Entersoft επέστρεψε πανηγυρικά στην τιμή της Δημόσιας Προσφοράς απορροφώντας το γενναίο split των 5:1 σε μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία αφού η αποκοπή έγινε τον Ιούνιο του 2020 εν μέσω του πρώτου κύματος πανδημίας. Αντίστοιχα η Epsilon Net μοίρασε 3 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά τον Νοέμβριο του 2011.

Και στις δύο περιπτώσεις η εμπορευσιμότητα βοηθήθηκε, οι μέτοχοι βγήκαν κερδισμένοι και η προσφορά απορροφήθηκε σχετικά εύκολα. Το να χωνέψει μια μετοχή τη διαφορά της τιμής από μια τόσο σημαντική διανομή δωρεάν μετοχών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρώτα από όλα πρέπει να πείσει ότι έχει τα φόντα να επιστρέψει από εκεί που έκοψε. Δεύτερον, η διάσπαση της τιμής να εξυπηρετεί όρους εμπορευσιμότητας και άρα τη διατήρηση της σε δείκτες αναφοράς. Σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών το βήμα τιμής είναι μικρότερο επομένως η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ αγοραστών και πωλητών δημιουργεί την εντύπωση μιας πιο σφιχτή διαπραγμάτευσης στο ταμπλό.

Για τη μετοχή της Quest χρειάστηκαν τρία χρόνια για να επιστρέψει η μετοχή στα προ split επίπεδα. Σε αυτή την περίοδο τα κέρδη της εταιρίας εκτοξεύθηκαν, οι μέτοχοι πήραν μεγαλύτερα μερίσματα και υλοποιήθηκαν συμφωνίες με ισχυρό θετικό αποτέλεσμα για τον ισολογισμό και την προοπτική του ομίλου. Μένει να δούμε αν η εταιρία είναι ικανή να επαναλάβει το φαινόμενο της μετοχής της Τράπεζας Εργασίας γράφοντας εκ νέου ιστορία.