Καλή για την υγεία η μεσογειακή δίαιτα αλλά δεν προστατεύει από τον πληθωρισμό
Shutterstock
Shutterstock

Καλή για την υγεία η μεσογειακή δίαιτα αλλά δεν προστατεύει από τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί στην Ευρώπη αλλά όπως δείχνει το κόστος των συστατικών για να παρασκευαστούν παραδοσιακά πιάτα στη Γαλλία και την Ισπανία, η κρίση ακρίβειας είναι εδώ και βασιλεύει.

Σύμφωνα με δείκτη που παρακολουθεί το Bloomberg, τα νοικοκυριά στη Γαλλία χρειάστηκε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα χρήματα τον προηγούμενο μήνα για να ετοιμάσουν ένα ‘coq au vin’, ένα κόκκορα κρασάτο, από όσο τους κόστιζε πέρυσι. Με βάση τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το συνολικό κόστος για το πιάτο ήταν 19,4 ευρώ.

Το κόστος των πουλερικών, το ακριβότερο συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε 6,4% ενώ το βούτυρο ακρίβυνε 16,5% από τον περυσινό Ιούλιο. Ο πληθωρισμός όμως στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τρέχει με ρυθμό 4,3%. Το κρασί έχει ακριβύνει 7,5%, τα μανιτάρια 17%, τα κρεμμύδια 26% και τα καρότα 44%.

Πιο νότια, το κόστος για μια παέγια, το εθνικό πιάτο της Ισπανίας, έχει αυξηθεί 15,1% από τον περυσινό Ιούλιο κυρίως λόγω της ανόδου 40% της τιμής του ελαιολάδου, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας. 

Παράλληλα, ακριβότερα είναι και τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου όπως το ρύζι +22%, τα λαχανικά +7%, το αλάτι και τα μπαχαρικά +12,1% και τα φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά +4,6%.

Είναι γεγονός ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει μια καταστροφική ξηρασία που έχει μειώσει την παραγωγή ελαιολάδου κατά 50% περίπου. 

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη. Σε αυτό έχει συμβάλλει και το πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση της χώρας στις τιμές ενέργειας. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού φέτος εκτιμάται γύρω στο 3,2%.

Το ακριβότερο ελαιόλαδο πλήττει επίσης και την Ιταλία όπου ο δείκτης που παρακολουθεί το Bloomberg, το κόστος για μια πίτσα Margherita, αυξήθηκε 13,5% αυτόν τον μήνα.

Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο; Σφυγμομέτρηση οικονομολόγων από το Reuters έδειξε ότι μία μικρή πλειοψηφία πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα κάνει μια παύση στον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων. Εκτιμά ότι μια πρόσθετη αύξηση είναι πιθανή αργότερα φέτος καθώς ο πληθωρισμός δείχνει επίμονες τάσεις.

Από τον περυσινό Ιούλιο η ΕΚΤ έχει προβεί σε εννέα συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων. Όμως, μετά την τελευταία της κίνηση τον προηγούμενη μήνα, την αύξηση 25 μονάδων βάσης στο παρεμβατικό επιτόκιο, η πρόεδρος Christine Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι μια παύση είναι πολύ πιθανή τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε; Σε αυτή τη χρονική στιγμή θα έλεγα πως όχι,» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου.

Αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης ανάμεσα στις 20 χώρες του ευρώ, η Lagarde υπογράμμισε ότι η πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ.

Στη σφυγμομέτρηση του Reuters, ποσοστό 53% των 70 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προβλέπει παύση στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει το καταθετικό της επιτόκιο στο 3,75%, όπως τιμολογεί και η αγορά που δίνει 60% πιθανότητα για καμία αύξηση. Ποσοστό 53% επίσης προβλέπει ότι το καταθετικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 4,0% κάποια στιγμή αργότερα φέτος.