Fed: Και τώρα (ξανα)μπλέξαμε!
shutterstock
shutterstock

Fed: Και τώρα (ξανα)μπλέξαμε!

Η πρώτη ανάγνωση του πληθωρισμού Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ ήταν ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και οι αγορές υποδέχθηκαν με κάποια σχετική ανακούφιση την ανακοίνωση των ετησιοποιημένων στοιχείων. Ωστόσο πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και για να μην δαιμονοποιούμε όσους κοντράρουν την αγορά οι μηνιαίες μεταβολές μάλλον θα βάλουν σε πολύ σκέψη τη FED στην επόμενη της συνεδρίαση. 

Ενώ λοιπόν το νούμερο της ετήσιας μεταβολής ήταν στο 6% και έδειξε συνέχεια της μείωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η μηνιαία μεταβολή στο δομικό κομμάτι έδειξε αύξηση. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο στο Φεβρουάριο ο δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε κατά 0,5%. Σε ετησιοποιημένη βάση το 0,5% μεταφράζεται σε πληθωρισμό 6% όταν η προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου είχε ετησιοποιημένο αποτέλεσμα 4,8%. Το πρόβλημα επομένως των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων παραμένει και η FED θα κληθεί σύντομα να πάρει μία από τις τρεις αποφάσεις:

  • Να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ηρεμώντας την αγορά ομολόγων κατευνάζοντας τις ανησυχίες του τραπεζικού συστήματος ρισκάροντας μια υψηλότερη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στα νούμερα του Μαρτίου και του Απριλίου. 
  • Να αυξήσει 0,25% τα επιτόκια επιλέγοντας τη Σολομώντεια λύση -έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα- περιορίζοντας κάπως τις αυξήσεις των τιμών, όχι όμως στην έκταση που καταγράφεται στα νούμερα του Φεβρουαρίου. Η αύξηση των επιτοκίων εξυπακούεται ότι θα ενσωματώνονταν στις τιμές των ομολόγων ανεβάζοντας τον λογαριασμό των ζημιών στα ομόλογα που διακρατούν ως τη λήξη τους οι τράπεζες. 
  • Να αυξήσει κατά 0,5% τα επιτόκια οδηγώντας σε νέες πιέσεις τα ομόλογα μετά την πρόσφατη αποκλιμάκωση φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες που η θέση τους επιδεινώθηκε μετά τις εξελίξεις στις καταθέσεις των τελευταίων ημερών. Από την άλλη πλευρά η κίνηση αυτή είναι απόλυτα συμβατή με την πολιτική σταθεροποίησης των τιμών και θα έστελνε ένα πιο στιβαρό μήνυμα ποσοτικής σύσφιξης.

Στην επόμενη συνεδρίαση της FED, στις 22 Μαρτίου το βράδυ, οι αγορές τιμολογούν αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με πιθανότητα 82% έναντι 30% την προηγούμενη εβδομάδα και 91% τον Φεβρουάριο. Αντίθετα η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έχει σαν ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή μηδενική πιθανότητα έναντι 70% την προηγούμενη εβδομάδα και 9% τον Φεβρουάριο.

Το ενδεχόμενο να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα απέκτησε αυτή την εβδομάδα πιθανότητα 35%. Όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσει ετυμηγορία σε μια απόφαση που καλείται να ακροβατήσει πάνω στη διατήρηση της ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών. Όπως και να έχει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα πλήξουμε καθόλου.