Juncker: Η ΕΕ πρέπει να γίνει ισχυρότερη για την άμυνά της και την ασφάλειά της

Juncker: Η ΕΕ πρέπει να γίνει ισχυρότερη για την άμυνά της και την ασφάλειά της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να "ενισχυθεί" στον τομέα της άμυνας, να συγκεντρώσει από κοινού ορισμένα στρατιωτικά μέσα και να διαθέτει "ενιαίο γενικό επιτελείο", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρότερη και να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο στην άμυνα. Αυτό είναι αναγκαίο για την πολιτική μας στην άμυνα. Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε την προστασία των συμφερόντων μας", δήλωσε ο Juncker κατά την ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ενωσης".

"Η ανοχή δεν μπορεί να παραβλέπει την ασφάλειά μας... Δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε μόνο από τη δύναμη ενός μεμονωμένου κράτους μέλους".

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών μετείχαμε σε περισσότερες από 30 αποστολές της ΕΕ στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα. Αλλά χωρίς μόνιμη δομή δεν μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να έχουμε ένα ενιαίο γενικό επιτελείο στους κόλπους της ΕΕ", πρόσθεσε.

"Πρέπει επίσης να στραφούμε στην από κοινού συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ενωσης και θα δρουν συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ".

"Περισσότερη ευρωπαϊκή άμυνα στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει λιγότερη διατλαντική αλληλεγγύη", τόνισε ο Juncker.

"Από μια οικονομική άποψη, η από κοινού συγκέντρωση των στρατιωτικών μας μέσων μπορεί σαφέστατα να αιτιολογηθεί. Η έλλειψη στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη κοστίζει από 20 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρέπει να κάνουμε κάτι από αυτήν την άποψη", υποστήριξε.

Η Επιτροπή θα προτείνει "πριν από το τέλος του έτους" τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου Άμυνας, για την τόνωση της έρευνας, της καινοτομίας" και της ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα.

Ο Juncker επίσης υπεραμύνθηκε της δράσης της Κομισιόν και της ΕΕ τους τελευταίους μήνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία κατέκλυσαν ροές μεταναστών, ωστόσο "μένει ακόμη δουλειά να γίνει".

"Πρέπει να ξέρουμε ποια πρόσωπα περνούν τα σύνορά μας, για τον λόγο αυτόν προασπίζουμε τα σύνορά μας με τη βοήθεια της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής", που συστάθηκε πρόσφατα για να αντικαταστήσει την Frontex και να την ενισχύσει.

Η Frontex διαθέτει ήδη 600 και πλέον συνοριακούς φρουρούς στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία και 100 στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Juncker. "Θέλω να δω την ανάπτυξη από τον Οκτώβριο τουλάχιστον 200 συνοριακών φρουρών και 50 οχημάτων επιπλέον στα εξωτερικά σύνορα της Βουλγαρίας".

Νέοι κανονισμοί ελέγχου θα έχουν υιοθετηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. "Κάθε φορά που ένα πρόσωπο εισέρχεται στην ΕΕ ή αναχωρεί από το έδαφός της, θα υπάρχει καταγεγραμμένη η ημερομηνία, ο τόπος και ο λόγος που θα εξηγεί την μετακίνηση αυτή", διευκρίνισε ο Juncker.

"Μέχρι τον Νοέμβριο θα προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών, δηλαδή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα καθορίζει ποιος θα επιτρέπεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Αυτό το νέο σύστημα, που μοιάζει με την ηλεκτρονική εφαρμογή ESTA για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, θα επιτρέπει κυρίως τη συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών για τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίου για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ