JP Morgan: «Σύννεφα» πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα

JP Morgan: «Σύννεφα» πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της  ευρωπαϊκής οικονομίας φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού «πέφτε» και αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων μετά το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή αναμένεται παράταση της τηλεργασίας και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει την πολυπόθητη ανοσία αγέλης σε 6,5 μήνες ή 191,5 μέρες. 

Οι αναλυτές της JP Morgan, αναμένουν από τον Σεπτέμβριο να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες χώρες, ενώ εκτιμούν πως θα καταγραφεί αύξηση όσων εργάζονται από το σπίτι.

Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η μετάλλαξη Δέλτα και η πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, για αυτό το λόγο ο οίκος προβαίνει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα ανακάμψει με βραδύτερους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης 5,1% φέτος και 5,2% το 2022. 

Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει σταθερή και δυναμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με τον αμερικάνικο οίκο σήμερα το 62% του πληθυσμού της Ευρώπης έχει εμβολιαστεί, ενώ πίσω στην κούρσα των εμβολίων μένει η Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, η Γηραιά Ήπειρος έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στα ποσοστά εμβολιασμού και προσεγγίζει τη Μεγάλη Βρετανία.

Πού κατατάσσεται η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβολιαστικού προγράμματος έχει συρρικνωθεί σημαντικά στο μισό, συγκριτικά με τον Ιούλιο. Ειδικότερα, τον Ιούλιο εμβολιάζονταν περίπου 37.000 άτομα την ημέρα, ενώ τον Αύγουστο κατά μέσο όρο 14.000. Εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού η χώρα μας χρειάζεται  191,5 μέρες για να αποκτήσει την ανοσία της αγέλης, δηλαδή περίπου 6,5 μήνες. 

Πιο κοντά στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης βρίσκεται η Ισπανία με 19,5 ημέρες, και ακολουθούν:

  • η Ιρλανδία  με 20,9 μέρες
  • η Πορτογαλία με 22,5 μέρες
  • η Γαλλία με 24,4 μέρες 
  • το Βέλγιο με 48,4 μέρες
  • η Ιταλία με 53 μέρες

Αντίθετα, πολύ μακριά από τον στόχο επίτευξης του 80% εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού βρίσκεται η Σλοβακία με 513 μέρες, η  Ολλανδία με 252 μέρες και η Αυστρία με 215 μέρες.