Ιστορική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα

Ιστορική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα

Μπορεί οι προβολείς να στρέφονται στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, ωστόσο η συγκυρία είναι ιστορική για τους ελληνικούς τίτλους, διευκολύνοντας το έργο του ΟΔΔΗΧ για την ομαλή υλοποίηση του χρηματοδοτικού πλάνου του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 12 δισ. ευρώ. 

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά ξένοι αναλυτές της αγοράς ομολόγων στο Liberal Markets, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων κάνει ακόμα πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα, ενώ όσο το κόστος δανεισμού παραμένει πέριξ του 1%, η Ελλάδα δεν προβληματίζεται, τουναντίον έχει μία μοναδική ευκαιρία αφενός να καλύψει τις ανάγκες της και αφετέρου να αντικαταστήσει παλιότερο και πιο ακριβό χρέος, όπως λ.χ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από τη μία λοιπόν έχουμε τους επενδυτές που διψούν για αποδόσεις και γνωρίζουν ότι επιτόκιο κοντά στο 1% και μάλιστα με την ασφάλεια του QE δεν μπορούν να βρουν αλλού στην Ευρώπη. Από την άλλη είναι το ελληνικό δημόσιο που έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δημόσια οικονομικά. 

Στελέχη ξένων οίκων με έδρα στο City του Λονδίνου επισημαίνουν τη μείωση του spread έναντι των γερμανικών ομολόγων και εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα ανοίγουν οι οικονομίες και θα μετριάζεται ο φόβος στις αγορές, θα δούμε το spread να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 13 ετών. 

Σήμερα το spread (η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των 10ετών γερμανικών) διαμορφώνεται πέριξ των 120 μονάδων βάσης, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου έφτασε στο «ιστορικό» (μετά την κρίση του 2008) επίπεδο των 107 μονάδων βάσης, με την απόδοση του ελληνικού τίτλου στο 0,6%. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα spreads στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν την πορεία σύγκλισης και ειδικότερα το spread των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσει μέσα στο 2021 έως τις 70 μονάδες βάσης. 

Σημειώνουν δε, ότι αυξάνονται οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που αρχίζουν να βλέπουν προς την Ελλάδα και αυτή η τάση δεν αφορά μόνο τα κρατικά ομόλογα αλλά και τα εταιρικά. Και προσθέτουν πως το ενισχυμένο ενδιαφέρον θα φανεί πολύ σύντομα στις εκδόσεις εταιρικών τίτλων όπως της ΔΕΗ και άλλων μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων, όπως τραπεζών κ.ά. 

Προς τα τέλη Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ακολούθησαν τη γενικότερη τάση με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να ενισχυθεί έως το 1,4%, ωστόσο το ράλι στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις επανέφερε… την τάξη και σήμερα βρίσκεται στο 0,893%, με τη χθεσινή πτώση κατά 6%.

Πολύ σημαντική για τη συνέχεια θα είναι η αυριανή συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, όμως και πάλι οι ελληνικοί τίτλοι έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών (κατ’ εξαίρεση συμμετοχή στο QE, υψηλό δημόσιο χρέος κλπ) εκτιμάται ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα συνεχίσουν να εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις έστω και οριακά πάνω από της Ιταλίας. Αυτό το μοτίβο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι η χώρα να εξασφαλίσει την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. 

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τις δημοπρασίες 10ετών τίτλων του ΟΔΔΗΧ που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία και την πολύ μεγάλη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Από τα 11,8 δισ. ευρώ που έφτασαν οι προσφορές στις αρχές Μαρτίου 2019 το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε στα 31 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο.  

Ομόλογα 10-ετούς διάρκειας (σε εκατ. ευρώ)

Ιδιαίτερα θετική είναι η παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών η οποία γέρνει την πλάστιγγα προς το μέρος τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ενώ η μηνιαία ρευστότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 219% στο διάστημα Απριλίου-Νοεμβρίου, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.