ΗΠΑ: Πρόστιμο 40 εκατ. δολαρίων στην BMW

ΗΠΑ: Πρόστιμο 40 εκατ. δολαρίων στην BMW

Οι ρυθμιστικές αρχές οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην BMW, που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συμβιβασμού της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για παραλείψεις σε θέματα ασφάλειας, συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το CNBC, το πρόστιμο είναι το δεύτερο που πληρώνει η BMW από το 2012 και το πιο πρόσφατο από μία σειρά αστικών ποινών που επιβλήθηκαν σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες από τη διοίκηση ασφάλειας κυκλοφορίας  εθνικών αυτοκινητοδρόμων (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA).

Υπό το συγκεκριμένο συμβιβασμό η BMW παραδέχεται ότι δε συμμορφώθηκε με τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας συγκρούσεων και απέτυχε στο να ενημερώσει εγκαίρως τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που ανακλήθηκαν, όπως και να παράσχει ακριβείς πληροφορίες για τις ανακλήσεις στη NHTSA.

Η NHTSA είχε επιβάλει στην BMW πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012 για παρόμοια προβλήματα.

Ο συμβιβασμός τερματίζει την έρευνα της NHTSA για το αν η εταιρεία απέτυχε να εκδώσει ανακλήσεις εντός 5 ημερών από τη στιγμή που έμαθε ότι τα μοντέλα έτους κατασκευής 2014 και 2015 της Mini Cooper απέτυχαν να καλύψουν τα ελάχιστα πρότυπα προδιαγραφών ασφάλειας για πλάγιες συγκρούσεις.

Ο συμβιβασμός των 40 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων, την απαίτηση ότι η εταιρεία θα ξοδέψει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις επιδόσεων και 20 εκατομμύρια επιπλέον σε περίπτωση που δεν επιτύχει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της επιτροπής για άλλες παραβάσεις θεμάτων ασφάλειας.    

Η BMW συμφώνησε επίσης να αποκτήσει εγκεκριμένο από την κυβέρνηση σύμβουλο ασφαλείας και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των βελτιώσεων στη NHTSA.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα οι αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην Fiat-Chrysler για την αποτυχία της να παρουσιάσει αναφορές θανάτων και τραυματισμών από συγκρούσεις οχημάτων.