ΙΑΣΩ: Στα 87,54 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2015

ΙΑΣΩ: Στα 87,54 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2015

Τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος ΙΑΣΩ, τα οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, επιβαρύνθηκαν από τις περικοπές, μέσω των μηχανισμών rebate και claw-back, καθώς και τις γενικότερες δυσμενείς συνθήκες οι οποίες επικρατούν, πλήττοντας ταυτόχρονα και τον κλάδο της Υγείας.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μετά από την επιβολή των μηχανισμών rebate και claw-back παρουσίασε μείωση 6,18% και ανήλθε στα 87,54 εκατ. ευρώ από 93,31 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014.

Αύξηση της τάξεως του 4,51% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 55,03 εκατ. ευρώ από 52,65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014.

ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ

Στον όμιλο, τα μικτά κέρδη μετά από την επιβολή των μηχανισμών rebate και claw-back ανήλθαν στα 13,17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 23,06% έναντι 17,11 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014. Οριακή μείωση κατά 3,75% παρουσίασε η μητρική εταιρεία, με τα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται στα 12,27 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014 ήταν 12,75 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου, Γεώργιος Σταματίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου επηρεάστηκαν από τις γενικότερες συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας που μαστίζουν την οικονομία της χώρας και τις ειδικότερες πολιτικές που εφαρμόζονται στον κλάδο της υγείας.

«Η θεσμοθετημένη υποχρέωση εφαρμογής του μηχανισμού περικοπών Rebate & Claw Back επιβάρυνε σημαντικά τα αποτελέσματα και, μάλιστα, περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω 2 μεγαλύτερων προβλέψεων. Περικοπές που επαναλαμβάνω και με αυτή την ευκαιρία ότι είναι άδικες, αντισυνταγματικές και μη αποδεκτές από όλους μας. Πρόσθετα προβλήματα επέφερε η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 23%, αύξηση που θεωρώ πως πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλεται άμεσα να αντιμετωπίσει την αύξηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του τόσο για το 2015 όσο και για τα επόμενα χρόνια εφαρμογής του. Οι προοπτικές του κλάδου μας είναι συνυφασμένες με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η πορεία του ομίλου επηρεάζεται από αυτή. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ζητήματα, όπως είναι η αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών μας, λόγω των αδυναμιών του ΕΣΥ, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της καταναλωτικής δαπάνης, η αύξηση της ανεργίας κοκ. Σε όλα αυτά τα ζητήματα που προκαλούν σοβαρές πιέσεις, όλοι όσοι απαρτίζουμε τον όμιλο ΙΑΣΩ αντιδρούμε με θετική διάθεση και εργαζόμαστε για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου που είναι οι ακόμα καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Το κεντρικό μότο του ομίλου μας είναι «για ό,τι πιο πολύτιμο έχεις», αυτό δεν είναι τυχαίο και για την υλοποίησή του, εμείς συνεισφέρουμε όλες μας τις δυνάμεις. Αντίστοιχο ενδιαφέρον και κατανόηση θα πρέπει να δείξουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα θέματα της υγείας και τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών. Τα προβλήματα είναι οξυμένα, οι δυσκολίες των πολιτών πολύ μεγάλες και οι εταιρείες του κλάδου εξάντλησαν κάθε όριο υπομονής και αντοχής. Απαιτείται όλοι να εργαστούν και να συνδράμουν για το κοινό καλό και αμοιβαίο όφελος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, χωρίς άλλους αιφνιδιασμούς και αναδρομικού χαρακτήρα αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Σταματίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ