Ιάπωνας πρωθυπουργός: Η δημοσιονομική μας κατάσταση είναι χειρότερη από της Ελλάδας

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Η δημοσιονομική μας κατάσταση είναι χειρότερη από της Ελλάδας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα απέρριψε τις εκκλήσεις για μειώσεις φόρων, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ιαπωνίας είναι χειρότερη ακόμη και από εκείνη της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, ο Ισίμπα δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρόταση χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, απαντώντας στις αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ενόψει των εκλογών για την Άνω Βουλή που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο.

«Τα επιτόκια στην Ιαπωνία εισέρχονται πλέον σε θετικό έδαφος, την ώρα που η δημοσιονομική μας κατάσταση παραμένει επισφαλής», δήλωσε ο Ισίμπα στο κοινοβούλιο, προειδοποιώντας για το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του ήδη τεράστιου δημοσίου χρέους, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων.

«Το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης όπως και  για την κοινωνική πρόνοια αυξάνεται επίσης», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδέα των φορολογικών περικοπών που θα χρηματοδοτηθούν με κρατικό δανεισμό».

Με τον επίμονο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων να περιορίζει την καταναλωτική δαπάνη και τους αμερικανικούς δασμούς να επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές, ο Ισίμπα βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις - τόσο από κυβερνητικούς όσο και από αντιπολιτευόμενους βουλευτές - να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τον συντελεστή του φόρου κατανάλωσης, που σήμερα ανέρχεται σε 10%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Κατσουνόμπου Κάτο υπογράμμισε ότι, αν και η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν προβλήματα στη χρηματοδότησή της μέσω της έκδοσης ομολόγων, είναι κρίσιμο να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

«Η απώλεια αυτής της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των επιτοκίων, αποδυνάμωση του γεν και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία», δήλωσε ο Κάτο στην ίδια συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Αφού έβαλε τέλος στη δεκαετή πολιτική νομισματικής χαλάρωσης πέρυσι, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε τον Ιανουάριο σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στο 0,5% και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την αυστηροποίηση της πολιτικής της, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας - η οποία εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κυκλοφορούντων ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB) - περιορίζει σταδιακά τις αγορές τίτλων, γεγονός που ασκεί ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και κατ’ επέκταση στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταθερά από τον Απρίλιο, την ώρα που οι αποδόσεις άλλων διάρκειας παραμένουν σταθερές - σημάδι ότι οι αγορές προεξοφλούν επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών της Ιαπωνίας.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καταγράφοντας την πρώτη συρρίκνωση εδώ και ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη φύση της ανάκαμψής της, η οποία απειλείται τώρα από τις εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Bloomberg, Reuters