Η υπέρβαση των 2 δισ. στα φορολογικά έσοδα και οι μύθοι για τα μέτρα στήριξης

Η υπέρβαση των 2 δισ. στα φορολογικά έσοδα και οι μύθοι για τα μέτρα στήριξης

Νέα γενναία υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα της χώρας έναντι των στόχων αναμένεται να ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο. Το συνολικό ποσό υπέρβασης μάλιστα στο 5μηνο, είναι πιθανό ότι θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ προκαλώντας πολύ μεγάλη εντύπωση αλλά και… όρεξη για νέες γενναίες παροχές.

Υπάρχουν όμως όντως τόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια; Από που προκύπτουν αυτά τα χρήματα;

«Τσεκουρώνει» το δημόσιο τους πολίτες με τα πανάκριβα καύσιμα γεμίζοντας τα κρατικά ταμεία με χρήμα; Πολλοί οι «μύθοι» που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Δεδομένου όμως ότι οι αγορές έχουν εξαπολύσει «επίθεση» στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων τους (σ.σ η Ελλάδα «έπιασε» το 4,5% ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση και στην Ιταλία) η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι κρισιμότερη από ποτέ.

1.      Υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων κατά περισσότερα από 2 δις. ευρώ, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και 2 δις. ευρώ επιπλέον για… ξόδεμα. Η υπέρβαση υπολογίζεται σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Έκτοτε ο προϋπολογισμός έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη 2 δις. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, θα έρθει να καλύψει και δαπάνες που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως ο νέος μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος ή οι αυξημένες ενεργειακές δαπάνες του δημοσίου (σ.σ 350 εκατ. ευρώ επιπλέον απαιτούνται φέτος μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα).

2.      Οι φόροι στα καύσιμα, δεν δημιουργούν πλέον «μαξιλάρι». Το αντίθετο. Το δημόσιο έχει αρχίσει να μπαίνει μέσα -πάντοτε συγκριτικά με τους στόχους του- καθώς η κατανάλωση αρχίζει να μειώνεται οπότε ότι όφελος προκύπτει από τον ΦΠΑ, χάνεται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο οποίος εξαρτάται αποκλειστικά από τον τζίρο.

3.      Ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος είναι αυτή τη στιγμή οι βασικές πηγές παραγωγής φορολογικών εσόδων. Ο ΦΠΑ και λόγω αύξησης του όγκου της κατανάλωσης (σ.σ εξακολουθεί να υπάρχει παρά την ακρίβεια ενώ πλέον αρχίζει να προστίθεται και ο παράγοντας τουρισμός) και λόγω αύξησης των τιμών. Και ο φόρος εισοδήματος λόγω αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια και της μείωσης της ανεργίας αλλά και της αύξησης του ονομαστικού μισθού (αρχικά του κατώτατου).  

Υπάρχει κίνδυνος μπροστά για τα φορολογικά έσοδα της χώρας; Ασφαλώς υπάρχει και έχει να κάνει με το κατά πόσο η ακρίβεια θα αρχίσει να επηρεάζει την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αρκετούς κλάδους, αυτό έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Το καλοκαίρι, δεν αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αφίξεις ρεκόρ τουριστών, η κατανάλωση που θα φέρουν αυτοί, θα «σκεπάσει» την όποια υποχώρηση σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Το θέμα είναι τι θα γίνει από το φθινόπωρο.

Στο ερώτημα αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης, η απάντηση είναι ότι θα υπάρξει αλλά δεν θα πρόκειται για… δισεκατομμύρια. Και η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και η συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 85 ευρώ η μεγαβατώρα, θα δώσουν τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να χρηματοδοτήσει μια παρέμβαση στα καύσιμα με τη μορφή του fuel pass. Όμως, θα κρατηθούν και εφεδρείες καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολοι φέτος.