Η Τράπεζα Πειραιώς αλλάζει - Νέα εποχή με την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας

Η Τράπεζα Πειραιώς αλλάζει - Νέα εποχή με την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας

Σε νέα εποχή περνάει από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. Η μεγαλύτερη βάσει ενεργητικού ελληνική τράπεζα αναμένεται να λάβει την έγκριση των μετόχων για την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού που θα την διευκολύνει να δώσει λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, μειώνοντας το ποσοστό τους στο 21% μετά το 2021.

Σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 πραγματοποιείται η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν τη διάσπαση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος, στο λεγόμενο «hive down».

Αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τους μετόχους, η διάσπαση της τράπεζας θα γίνει οριστικά την 30η Δεκεμβρίου. Το 2021 θα βρει την Τρ. Πειραιώς με μία νέα δομή.

Μία μητρική εταιρεία που θα εξελιχθεί σε εταιρεία συμμετοχών και μία 100% θυγατρική που στην ουσία θα είναι η «νέα Τράπεζα Πειραιώς». Το προσωπικό, οι καταθέσεις και άλλες υποχρεώσεις, οι χορηγήσεις και τα ακίνητα θα περάσουν στη νέα Τράπεζα Πειραιώς, ενώ διατηρούνται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η νέα Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει στην κατοχή της ποσοστό τουλάχιστον 5% από τα junior και mezzanine μέρη των τιτλοποιήσεων «Phoenix» και «Vega» συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές της τράπεζας που προσωρινά θα αυξήσει στο 61% από 26% το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τρ. Πειραιώς εισέρχεται σε μία διαδικασία που θα την οδηγήσει πιο ισχυρή και απαλλαγμένη από χρόνια ζητήματα σε εκ νέου ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2021.

Οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση 2 δισ. ευρώ

Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου θέλει να επιτύχει κεφαλαιακή οργανική ενίσχυση κατά 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πρόσθετο «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει το Liberal Markets, το «μαξιλάρι» των 1 δισ. ευρώ θα χτιστεί μέσω της πώλησης εργασιών δικτύου POS, μιας σύνθετης τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων 2 δισ. ευρώ, της ανάθεσης χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε τρίτο μέρος και της εξοικονόμησης 300 εκατ. ευρώ από τη μη πληρωμή των CoCos.

Ο CEO της Τρ. Πειραιώς στοχεύει επίσης σε επιπλέον μείωση των NPEs κατά 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον όγκο που θα «ξεφορτωθεί» η τράπεζα στα 12 δισ. ευρώ το 2021. Έτσι το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα μειωθεί στο 35% από 45% όταν ολοκληρωθεί και το project Vega και στο 21% μετά το 2021.

Από την άλλη το ΤΧΣ δείχνει πρόθυμο να ανοίξει την πόρτα σε ιδιώτες επενδυτές με αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, και η Moody’ s βλέπει να βελτιώνεται το επενδυτικό προφίλ της, με αποτέλεσμα το 2021 θα θεωρείται έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που θα αξιοποιήσει τον «Ηρακλή» και τις κρατικές εγγυήσεις με δύο τιτλοποιήσεις. Το project Phoenix αφορά σε χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καταγγελμένα στεγαστικά και δάνεια που θεωρούνται βαθιά προβληματικά. Το project Vega αφορά σε χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρ. Πειραιώς έχει ορίσει την 4η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία μετατροπής των CoCos σε κοινές μετοχές, που σημαίνει ότι από τον νέο χρόνο το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα θα ενισχυθεί και επίσημα.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση εγκρίνεται επίσης το καταστατικό της επωφελούμενης (νέας) εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος τραπεζικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου της νέας εταιρείας.