Η Tik Tok απέρριψε την προσφορά της Microsoft - «Στρατηγική» συνεργασία με την Oracle 

Η Tik Tok απέρριψε την προσφορά της Microsoft - «Στρατηγική» συνεργασία με την Oracle 

Μια μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής συνέβη σε ένα από τα πλέον «φλέγοντα» επιχειρηματικά - και όχι μόνο - θέματα των τελευταίων μηνών, καθώς η κινεζική εταιρεία ByteDance απέρριψε την προσφορά του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft για την δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok και όπως όλα δείχνουν θα συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Oracle.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η Oracle εταιρεία λογισμικού η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Λάρι Ελισον δεν θα εξαγοράσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις της εφαρμογής-όπως ήταν η απαίτηση του Λευκού Οίκου- αλλά θα γίνει "έμπιστος εταίρος" της Tik Tok η οποία ανήκει στην κινεζική ByteDance.

Να σημειωθεί ότι η Oracle ήταν και η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προ μηνός σε εκδήλωση στη Γιούμα της Αριζόνα, ανέφερε χαρακτηριστικά «έίναι μια εξαιρετική εταιρεία, απίστευτη και ο ιδιοκτήτης της κορυφαίος τύπος». Το σχόλιο του Τραμπ για τον Έλισον μόνο τυχαίο δεν ήταν αφού ο ιδρυτής της Oracle θεωρείται υποστηρικτής του. 

Οι όροι της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, τόσο αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφαρμογής στις ΗΠΑ, όσο και τι θα γίνει με το "πολύκροτο" ζήτημα του αλγορίθμου της Tik Tok. Βάση του ρεπορτάζ της WSJ, η Oracle θα συνεργαστεί με τα fund General Atlantic και Sequoia Capital, ώστε να υπάρξει ένα είδος "εκτενούς ελέγχου" των επιχειρήσεων της Tik Tok στις ΗΠΑ, χωρίς ακόμα όμως να εξαγοραστεί η εφαρμογή από την ByteDance.

Στο θέμα του αλγορίθμου, πηγές που επικαλούνταν η κινεζική ιστοσελίδα South China Morning Post, στην ByteDance έλεγαν ότι "δεν τίθεται θέμα παραχώρησης του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της Tik Tok". Αυτό γιατί η εφαρμογή στηρίζεται σε αλγόριθμο ο οποίος καθορίζει τα βίντεο που βλέπουν οι χρήστες, πριν αρχίσουν να ακολουθούν συγκεκριμένους δημιουργούς.

Από το γεγονός αυτό, προκύπτει ότι η προσφορά της Microsoft η οποία απορρίφθηκε αφορούσε τόσο τις επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ όσο και την παραχώρηση του αλγορίθμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές εφαρμογές κοινωνικές δικτύωσης αποτελούν μια ακόμα εστία διαμάχης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στις αρχές Αυγούστου, διορία 45 ημερών ώστε η ByteDance να εκχωρήσει τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε μια διάταξη περί εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με την οποία μπορεί να διατάξει να κλείσει μια επιχείρηση που βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. 

Από την πλευρά του το Πεκίνο απάντησε ανακοινώνοντας έναν νέο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο προστίθενται και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στον κατάλογο των εξαγωγικών προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο και χρειάζονται ειδικές άδειες.