Για τον επίκαιρο ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην πορεία προς την καθαρή ενέργεια αλλά και τη στρατηγική τοποθέτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο σημερινό ενεργειακό τοπίο μίλησε από το βήμα του 9ου Delphi Forum ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος.
Ο Ι. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί κρίσιμο συμπλήρωμα των ΑΠΕ στην παρούσα φάση προσθέτοντας ότι, «θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων της χώρας».
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας έφερε ως παράδειγμα της θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπως η σχεδιαζόμενη μονάδα στην οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, οι οποίες ακόμη καλύπτουν το κενό το οποίο δημιουργεί η διαδικασία απολιγνιτοποίησης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Ι. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή της σε μεγάλα διεθνή έργα υποδομής, όπως ο IGB και ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ενισχύουν τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο Ι. Παπαδόπουλος, η ΔΕΠΑ επιδεικνύει επιχειρησιακή εξωστρέφεια, με παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές και κυρίως βαλκανικές χώρες, διπλασιάζοντας τις εξαγωγές της.
Την ίδια στιγμή, όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, η εταιρεία επενδύει στην καθαρή ενέργεια, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας.
«Η ΔΕΠΑ αναπτύσσει συστηματικά ένα πράσινο χαρτοφυλάκιό σε όλη τη χώρα, αλλά πρωτίστως στις περιοχές μετάβασης, στη Δ. Μακεδονία, το οποίο σήμερα ξεπερνά τα 700 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW. Αρκετά μάλιστα από αυτά τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας έχοντας εξασφαλίσει ήδη τις σχετικές άδειες σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ» εξήγησε ο Ι. Παπαδόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ προετοιμάζεται ήδη για την αξιοποίηση των «πράσινων» καυσίμων, δηλαδή του υδρογόνου και του βιομεθανίου, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και θα έχουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος μελλοντικά.