Η πανδημία αναστέλλει το σύμφωνο σταθερότητας

Η πανδημία αναστέλλει το σύμφωνο σταθερότητας

Στην άκρη φαίνεται να μπαίνουν οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού που πλήττει όλες τις χώρες παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι υπουργοί Οικονομικών όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσουν σε τόνωση των οικονομιών ανακοινώνοντας ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που θα οδηγηθεί στην υγεία, στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ηδη η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της υγείας με ανώτατο στέλεχος να σημειώνει ότι όσα ζητήσει το υπουργείο υγείας θα τα πάρει. Μάλιστα στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ώρες για τη στήριξη των εργαζομένων, η κυβέρνηση θα αποφύγει να εγγράψει νούμερο που θα πιστωθεί από τον προϋπολογισμό καθώς καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις. Πρόκειται για το ποσό των 500 ευρώ που αναμένεται να διατεθεί στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις που εργάζονται έκλεισαν υποχρεωτικά από την κυβέρνηση. Προφανώς τις επόμενες μέρες θα κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην γνωρίζει το ακριβές ποσό που θα πρέπει να διανείμει. Με υπουργικές αποφάσεις θα εξειδικεύονται τα ποσά

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι οι  υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Προσθέτει δε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.

Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών: α) στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, β) στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και γ) προβλέψεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης», τόνισε. «Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες».

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι θα χρειασθούν σε πρώτη φάση περισσότερα από 3-4 δις. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την νόσο εκτιμώντας μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται καθίζηση των εσόδων τόσο της εφορίας όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση που η κρίση χτυπήσει και το τρίτο τρίμηνο του έτους που τα έσοδα του τουρισμού εκτοξεύονται είναι σίγουρο ότι τα κονδύλια που θα απαιτηθούν θα είναι πολλά περισσότερα.

Ηδη στην γειτονική Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε την λήψη μέτρων ύψους 12 δις. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι τις  προσεχείς μέρες αναμένονται και νέες ανακοινώσεις για αλλαγή των προθεσμιών για την υποβολή και πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των αντικειμένων ακόμα και για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτές.